Kardinál Grocholewski: Největší překážkou evangelizace je pýcha a sebeláska

9.10.2012 

Zasedání Synodu se účastní také prefekt Kongregace pro katolickou výchovu, kardinál Zenon Grocholewski. Zatímco množství církevních vzdělávacích zařízení neustále stoupá, v evangelizaci jako by byla tendence opačná. Zeptali jsme se proto kardinála Grocholewského, v čem vidí důvody malé efektivnosti evangelizace prostřednictvím církevního školství:

Po mém soudu jsou důvody tři:
Za prvé: Často budujeme svou teologii pouze na studiu a poznání, ne na kontaktu s Pánem bohem. Kdysi jsem četl posudek na jistého kněze: „Vynikající kazatel, katecheta, ale ne evangelizátor. Mnoho ví o Pánu Bohu, avšak těžko říct, zda Pána Boha zná“. Abychom totiž znali Pána Boha, nestačí studia, nestačí akademické schopnosti – nutný je kontakt s Bohem. To je nezbytné, abychom se stali skutečnými evangelizátory v dnešním světě. Myslím, že kdyby si všechny církevní instituce uvědomovaly význam kontaktu s Bohem, byla by jejich evangelizace úspěšnější.
Za druhé: ačkoli o tom mluví dokumenty II. vatikánského koncilu, například
Dei Verbum, opakovaně na to upozorňoval Svatý otec a Mezinárodní teologická komise nedávno vydala dokument na toto téma, teologové v praxi jen velmi málo navazují ve své práci na magisterium církve. Bůh nevydal naše chápání Písma svatého a tradice napospas různým podivných názorů, které někdy působí velké zmatky, ale dal nám velký poklad v podobě církevní nauky, magisteria, které působí pod vlivem Ducha svatého. Mám za to, že k mnoha škodám zejména na poli nové evangelizace dochází právě roto, že se nebere dostatečně v úvahu význam učení církve. Dokument II. vatikánského koncilu Dei Verbum pod číslem 10 říká, že Písmo svaté, Tradice a magisterium představují nedělitelný celek. Myslím, že tento problém si zaslouží hlubší reflexi.
Za třetí: hlavní překážkou v nové evangelizaci, v bytí dobrým pastýřem a teologem, je bohužel pýcha a její spojenec, sebeláska, egoismus. Touha po originalitě, touha být velký a důležitý často ničí úplně všechno. Velmi často na to narážím při své práci na Kongregaci pro katolickou výchovu. Takto se totiž rodí konflikty, nedorozumění, skandály. A poněvadž v každém z nás je jistá dávka pýchy a egoismu, měli bychom se pod Kristovým křížem učit pokoře a pravé lásce. Všechnu ukazuje k tomu, že nejprve se musíme obrátit my sami, prohloubit svůj kontakt s Pánem Bohem, abychom pak mohli obracet jiné.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.