I dnes je Kristus s námi

11.10.2012 

Benedikt XVI. k účastníkům světelného procesí, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, Dobrý večer a díky vám všem, kteří jste přišli. Děkuji také Italské katolické akci, která toto světelné procesí zorganizovala.
Před padesáti lety v tento dnes jsem byl také na tomto náměstí a díval se směrem k oknu, kde se objevil dobrý papež, bl. Jan a promluvil k nám nezapomenutelnými slovy, plnými poezie, dobroty, slovy od srdce.

Byli jsme šťastni a plni nadšení. Velký ekumenický koncil byl zahájen. Byli jsme sťastní a plní nadšení. Velký ekumenický koncil byl zahájen a my jsme si byli jistí, že se připravuje nové jaro církve, nové letnice, nová a silná přítomnost osvobozující milosti evangelia.

Také dnes jsme šťastní a ve svém nosíme radost, ale řekl bych je radost možná střízlivější, radost pokorná. V těchto padesáti letech jsme se naučili a zakusili jsme, že prvotní hřích existuje a stále znovu se projevuje v osobním hříchu, který může dokonce vytvářet struktury hříchu. Viděli jsme, že na Božím poli roste vždy také koukol. Viděli jsme, že v Petrově síti jsou také špatné ryby. Viděli jsme, že lidská křehkost je přítomna i v Církvi a že loďka Církve se plaví také v protivětru, uprostřed bouří, které ji ohrožují, takže jsme si někdy pomysleli „Pán spí a zapomněl na nás“.

To je jedna část zkušeností, které jsme v těchto padesáti letech učinili, ale máme i novou zkušenost Pánovy přítomnosti, Jeho dobroty, Jeho síly. Oheň Svatého ducha, oheň Kristův není desktruktivním pohlcujícím ohněm, nýbrž ohněm tichým, plaménkem dobra, dobra a pravdy, která proměňuje dává světlo a teplo. Viděli jsme, že Pán na nás nezapomíná.

Také dnes je přítomen svým pokorným způsobem, dává teplo našim srdcím, ukazuje k životu, a dává povstávat charismatům dobroty a lásky, která osvěcují svět a jsou pro nás garancí Boží dobroty. Ano, i dnes je Kristus s námi, a můžeme být šťastní, protože jeho dobrota nehasne. Je silný i dnes!

Osměluji se nakonec přijmout za svá nezapomenutelná slova papeže Jana: „až přijdete domů, dejte dětem pusu a řekněte, že je od papeže“.
S tím vám ze srdce žehnám!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.