Legalizace potratů v Uruguayi

19.10.2012 

„Smutný den v historii Uruguaye,“ tak nazvala místní církev legalizaci interrupcí, kterou schválil uruguayský senát. Po Kubě a Guajaně jde o třetí stát v regionu tradičně hájícím právo na život, který povoluje zabíjení nenarozených dětí.

Nový zákon odhlasovalo 17 z 31 uruguayských senátorů. Podle něj může každá ženy provést potrat do 12 týdne těhotenství bez uvedení důvodů. Jedinou podmínkou je předchozí setkání s tříčlenným týmem specialistů, kteří ji mají informovat o lékařských následcích, o možnostech získání sociální pomoci a o podmínkách předání dítěte k adopci. O dva týdny pak je prodloužena lhůta v případě diagnostikované nemoci dítěte, těhotenství v důsledku znásilnění nebo ohrožujícího zdraví či život matky.

Církev v Uruguayi zdůrazňuje, že zákon je v rozporu s ústavou země, kde je zakotvena obrana života. Prezident José Mujica nicméně oznámil, že zákon podepíše. Boj kolem zákona o potratech probíhá v Uruguayi mnoho let. Tamní senát podobně znějící zákon odhlasoval už v roce 2008, nicméně tehdejší prezident jej odmítl podepsat z etických důvodů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.