Zákon o manželství osob téhož pohlaví se zakládá na sloganech, nikoli argumentech

20.10.2012 

Vrchní rabín Francie, Gilles Bernheim, vyšel do boje proti kontroverznímu návrhu zákona, který má postavit soužití osob téhož pohlaví naroveň manželství a umožnit adopci dětí homosexuálními páry. Učinil tak v obsáhlém 25 stránkovém dokumentu, který zaslal prezidentovi Francois Hollandovi, premiérovi, Jean-Marc Ayraultovi a všem ministrům francouzské vlády.

Vypočítá v něm důvody, jež ho vedou k jednoznačnému odmítnutí zmíněného návrhu zákona, který má projednávat vláda koncem měsíce. „Hlasovat pro tento zákon, není projev odvahy, ani slávy“, píše Bernhaim ve své dlouhé reflexi, nazvané „Homosexuální manželství, homorodičovství a adopce. Na co se zapomíná.“ Pro nejvyššího představitele judaismu ve Francii je zákon o manželství osob téhož pohlaví projektem, který se „zakládá spíše na sloganech než na argumentech a přizpůsobuje se nadvládě správně smýšlejících ze strachu před anatématy“.

V dokumentu zdůrazňuje, že „zaujetí jeho postoje nevyplývá z nějakého vzedmutí emocí, nýbrž z přemýšlení a pozorné analýzy nad obsahem navrhovaného zákona; návrhu, který je i ve světě homosexuálů chápán spíše jako «trojský kůň». Tento návrh – pokračuje vrchní francouzský rabín - je totiž mnohem ambicióznější, jeho účelem je popřít jakoukoli pohlavní odlišnost. Jednotlivé části zákona nejenom, že znetvořují smysl manželství, ale porušují práva dětí, přičemž deformují dokonce již zaběhlé názory, podle nichž je homosexuální manželství odpovědí na požadavek spravedlnosti a rovnosti. „Velký počet našich spoluobčanů chápe nárok homosexuálního manželství jako další krok demokratického boje proti nespravedlnosti a diskriminaci v kontextu boje pro rasismu. Tímto způsobem, ve jménu rovnostářství, myšlenkové otevřenosti, modernosti, a dominujícího korektního smýšlení se po nás žádá, abychom zpochybnili jeden ze základů naší společnosti,“ píše vrchní francouzský rabín prezidentovi Hollandovi a celé francouzské vládě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.