Kurz nikoho nezmění, rozhodující je osobní setkání

25.10.2012 

Synodu se účastní nejen biskupové, ale také „odborníci na evangelizaci“. Mezi nimi přijal pozvání na synod také P. Peter Murphy, který zodpovídá za evangelizaci a katechezi ve Spojených státech. Podle jeho mínění synod pomohl upřesnit úkoly církve v této oblasti:

Evangelizace musí vytvářet příležitosti a podmínky k osobnímu setkání s Kristem. Ve Spojených státech se snažíme dávat naší katechezi stále více evangelizační ráz. Nejde totiž jen o to mladé něco naučit, ale v první řadě je přivést k osobnímu setkání s Kristem. Právě toto osobní setkání zcela mění přístup člověka ke katechezi a ke svátostem. Všechno se pro něj stává reálnější, bližší a méně abstraktní.

Jak říká americký specialista v oblasti evangelizace, materiální vybavení ani vědecky zpracované podklady nestačí. V evangelizaci jde vždy především o lidi – o ty, kdo ji vedou a o ty, kdo jim naslouchají:

Existuje mnoho skvělých programů či kurzů, ale všechno záleží na tom, kdo je vede. Jen zřídka se stane, že by někdo změnil svůj život po té, co absolvoval nějaký kurz nebo školení. Ve svých svědectvích lidé spíše říkají: potkal jsem sestru X, kněze Y, měl jsem štěstí na dobrého katechetu a můj život se změnil. Programy, kurzy mohou vytvořit příležitost, příznivé podmínky, ale nakonec jde o osobní vztahy, osobní svědectví našeho života.

- říká americký kněz Peter Murphy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.