První bilance synodu

27.10.2012 

Zasedání synodu o nové evangelizaci se blíží ke svému závěru. Korepondent Vatikánského rozhlasu se v synodní aule jeho účastníků ptal na první bilanci:

Zdá se mi, že jsem pracovali skutečně intenzívně a upřesnili jsmě několik důležitých otázek. Patří k nim vztah hierarchických a charismatických darů, vyvážený pohled na rodinu, vztah s islámem. Co se týče posledně jmenovaného, konečně jsme pochopili, že nejde pouze o to zadržet muslimskou emigraci do Evropy. Situace křesťanů v blízkovýchodních zemích je dramatická, avšak jinak islámské státy řeší tytéž problémy jako my zde na Západě: otázku náboženské svobody, svobody svědomí a lidských práv. Na evropské úrovni panuje v tomto ohledu velký zmatek a často se podnikají spíše regresivní než progresivní kroky. Celkově si myslím, že pokud budeme mít dost trpělivosti přinést závěry tohoto synodu do našich církví a společně jej „vstřebat“, bude to významný krok směrem k nové evangelizaci,

domnívá se milánský arcibiskup, kard. Angelo Scola. Jaký zážitek si odnáší ze synodu jeden ze dvou čínských účastníků, Mons. Yao-Wen Martin Su? Pocit rodiny, privilegium reprezentovat čínské katolíky, kterých je více než obyvatel České republiky:

Jak víte, zastupuji zde čínskou a tchaj-wanskou církev, společně s biskupem Hongkongu, kardinálem Tong Honem. Skutečně mne mrzí, že další naši spolubratři nemohli přijet. Mým přáním je obnovit svou osobní víru v Boha. Doufám, že obnovou sebe sama dostanu milost, abych zužitkoval a sdílel s tchaj-wanskou komunitou to, co jsem se zde naučil.

Mnozí biskupové pozitivně hodnotí závěrečné pastorační poselství synodu – tzv. „nuntius“:

Nuntius – a to zažívám poprvé – je skutečně znamenité. Sice trošku dlouhé, ale z biblického hlediska dovedně zpracované. Je třeba si poselství vyposlechnout jako zajímavé kázání. Měl jsem pocit, že je psáno jednou rukou.,

říká kolínský kardinál Joachim Meisner. Souhlasí s ním biskup německého Osnabrücku, Mons. Franz-Josef Bode, který oceňuje kladné ladění poselství. Ze synodu zřejmě nevzejde „ohňostroj nových letnic“, ale v každém případě se může stát „povzbudivým začátkem pro mnoho nových, malých kroků“, dodává .

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.