Koptský papež odmítl vytvoření muslimského státu v Egyptě

6.11.2012 

„Chceme dialog, ale zároveň úctu k právům křesťanů v egyptské společnosti. Církev by měla více rozvíjet svůj duchovní rozměr a méně se angažovat v politice,“ tak naznačil patriarcha Teodor II. směr, v němž chce vést koptskou pravoslavnou církev. Dodal také, že se chce nadále věnovat péči o mladé lidi a jejich budoucnost.

Nedělní volbu nového papeže pravoslavných koptů pozitivně komentoval také islámský svět. Egyptská vládní strana Muslimské bratrstvo mluví o naději, že Teodor II. přispěje k šíření hodnot jako je spravedlnost, svoboda a rovnost. Velký imám univerzity al-Azhar, prestižního učiliště sunnitského islámu v Káhiře, vyjádřil naději, že nový papež podpoří budování národní jednoty. Třeba ovšem připomenout, že deklarace se často rozchází s fakty. Univerzita al-Azhar například přerušila vztahy se Svatým stolcem po té, co Benedikt XVI. apeloval na ochranu koptských křesťanů v Egyptě. Nový koptský papež se netají s tím, že v posledních letech musela církev přebírat také politickou roli, aby bránila své vyznavače před pronásledováním. Upozorňuje také na nutnost vyřešit otázku omezení, na něž křesťané narážejí, když chtějí stavět nebo opravovat své kostely. Jak uvedl, v mnoha případech museli na povolení čekat 40 let.

Dalším problémem jsou pokusy radikálních salafitů zavést v zemi islámské právo šarijátu. Jak cituje agentura AFP, nový koptský papež tuto variantu rozhodně odmítá. Podle patriarchy Teodora II. je nutné „zcela zamítnout“ konstituci, která by z Egypta činila konfesní stát. Nově zvolený patriarcha povzbuzuje egyptské křesťany, aby neopouštěli svou vlast. Mluví rovněž o „otevřeném srdci“ pro muslimy a o připravenosti k pokojnému soužití, „bez ohledu na incidenty, které ohrožují národní jednotu“.

K podobným incidentů patří okupace jednoho z koptských chrámů v oblasti delty Nilu. K jeho napadení došlo včera odpoledne. Skupina radikálním salafitů vtrhla do budovy za provolávání muslimských modliteb a vyvěsila transparent s informací o přeměně kostela na mešitu. Provokatéry brzy ráno vyhnala policie. Křesťanští aktivisté nicméně podali protest proti opakovaným násilným aktům proti Kristovým následovníkům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.