Benedikt XVI.: Evangelium vždy putovalo po moři

23.11.2012 

Dnešní audiencí u Svatého otce se uzavřel pětidenní mezinárodní kongres námořního apoštolátu. Více než čtyř stům jeho účastníků – námořních kaplanů a zaměstnanců středisek Stella MarisBenedikt XVI. připomněl důležitost jejich poslání, ustanoveného papežem Piem XI. a stvrzeného za pontifikátu bl. Jana Pavla II. (motu proprio Stella maris)

Již od počátků křesťanství evangelium účinně putovalo po moři. Apoštolové a Ježíšovi učedníci měli možnost jít do celého světa a hlásat evangelium všemu tvorstvu právě díky námořní dopravě – vzpomeňme pouze na cesty sv. Pavla. Boží slovo se tak začalo šířit „až na konec světa“ (srov. Sk 1,18).

Papež vyzval k pokračování v této misi a ke zvýšené pozornosti vůči nespravedlnostem v sektorech námořní dopravy a rybolovu. Poukázal na omezení, týkající se vylodění a možností přijímat na palubu kněze, na rizika pirátství a škody, způsobené ilegálním rybolovem. Zejména rybáře, kteří dosud nepožívají mezinárodních pracovních standardů, ujistil o blízkosti církve.

Právě pracovní podmínky v oblasti rybolovu byly jedním z hlavních témat vatikánského kongresu, potvrdil pro naše mikrofony O. Giacomo Martino, který žije na moři již 23 let:

Život rybářů je velmi tvrdý – nemají dny odpočinku a pracují neustále i v nepříznivých klimatických podmínkách. Jejich pracovní práva dosud nejsou ošetřena konvencí Mezinárodní organizace práce (ILO). Členské státy této agentury OSN ji nikdy neratifikovaly, a proto zaměstnancům v sektoru není zaručena lékařská péče, minimální plat či minimální odpočinek. Musíme dále pracovat a podněcovat začlenění těchto základních pracovních podmínek do všeobecně platného zákona,

říká jeden z představitelů apoštolátu na moři, O. Giacomo Martino.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.