Patriarcha Raï: kardinálský titul značí podporu blízkovýchodní církvi

23.11.2012 

Při zítřejší páté konzistoři svého pontifikátu jmenuje Svatý Otec šestici nových kardinálů. Pocházejí ze tří kontinentů – amerického, afrického a asijského. Jedním z nich bude také maronitský patriarcha Libanonu, Béchara Boutros Raï, který pro naši rozhlasovou stanici hovořil o svém očekávání a budoucích plánech:

V Libanonu i za jeho hranicemi byla zpráva o jmenování přijata s nadšením. Všichni ji interpretují jako podporu blízkovýchodní církvi, která zažívá kritické okamžiky. Z Libanonu i dalších zemí přijede nejméně pět set lidí, národní pouť povede libanonský prezident, který Svatému otci osobně poděkuje. Mezi hosty budou také zástupci všech muslimských frakcí. To dokazuje soudržnost libanonské společnosti. Politika je, bohužel, jiná věc. Libanon trpí regionálními krizemi s mezinárodními důsledky, které vedou také k interním problémům. Regionální politika je islamistická, což do Libanonu přináší rozdělení. Nynější problém je politický – je to konflikt mezi šíitským a sunnitským islámem. Libanon je laický stát, který však respektuje jednotlivá vyznání. Tento model bychom si chtěli uchovat, byť je to obtížné. Celý Blízký východ se orientuje směrem k radikálnímu islamismu – tento proces probíhá v Egyptě i Sýrii. Hovoří se o islámském právu a islamizaci – proč bychom však nemohli žít všichni společně a respektovat se? Základní výzvou pro budoucnost je tedy opětovné vybudování vnitřní jednoty, podpora křesťanů v ostatních blízkovýchodních zemích a navázání hlubších vztahů s muslimy. Tím by se mělo povolit napětí, vyvolané fundamentalisty. Heslo mého patriarchátu je dvouslovné: “společenství a láska”, protože naše libanonská i blízkovýchodní společnost potřebuje více jednoty a lásky,

říká patriarcha maronitské libanonské církve Béchara Boutros Raï. Svatý otec přijal libanonského prezidenta Michela Sleimana při dnešní dopolední soukromé audienci. Mezi dary, který hlava libanonského státu přinesla Petrovu nástupci, byl také album s fotografiemi z papežovy zářijové apoštolské cesty do země cedrů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.