První indický blahoslavený laik

1.12.2012 

Katolíci v jihoindickém státě Tamilnádu budou zítra slavit obřad beatifikace vůbec prvního indického laika. Devasahayam (Lazar ) Pillai, který konvertoval z hinduismu ke katolictví, zemřel roku 1752 mučednickou smrtí. V zastoupení Svatého otce indického mučedníka blahořečí kard. Angelo Amato, prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení.
Život nového blahoslaveného nebyl dlouhý. Narodil se roku 1712 ve státě Tamilnádu, jeho otec patřil mezi bráhmany, matka do kasty válečníků. Devasahayam Pillai vstoupil do služeb královského dvora a byl otcem rodiny. Prostřednictvím holandského námořního kapitána poznal evangelium a později přijal křest v jezuitské misii téhož jihoindického státu. Ke křesťanství konvertovala také jeho manželka a další příbuzní.

Jeho obrácení připomíná příběh prvokřesťanských mučedníků. Ježíšovo Slovo si jej získalo natolik, že pro něj křest znamenal znovuzrození, avšak zároveň bolestnou zkoušku. Za necelé čtyři roky po přijetí svátosti křtu byl nespravedlivě obviněn, uvězněn a mučen. Vězení se pro něj stalo misijním územím. Svým dobrým příkladem a slovem vyprávěl o Ježíšově životě, o utrpení, smrti a vzkříšení našeho Spasitele,

uvedl pro naše mikrofony kard. Amato. Devasahayam Pillai byl popraven 14. ledna 1752 ve věku necelých čtyřiceti let. Jeho ostatky byly uloženy v kostele – dnešní katedrále – sv. Františka Xaverského v jihoindické dicézi Kotār.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.