Benedikt XVI.: Milost je s to vyvolat odpověď

8.12.2012 

Dnešní slavnost Neposkvrněného Početí Panny Marie, která je v Itálii státním svátkem, přinesla věřícím dvě tradiční setkání se Svatým otcem. V poledne před modlitbou Anděl Páně Benedikt XVI. oslovil z okna své pracovny v Apoštolském paláci asi 40 tisíc lidí.
Ve své hlavní promluvě Svatý otec mimo jiné řekl:

Světlo, které se šíří z Mariiny postavy, nám rovněž pomáhá pochopit pravý smysl prvotního hříchu. V Marii totiž plně žije a uskutečňuje se onen vztah k Bohu, který ruší hřích. Neexistuje v ní jakýkoliv rozpor mezi Bohem a jejím bytím. Je tu plné společenství a srozumění. Je tu vzájemný souhlas – Bůh říká „ano“ Marii a Maria své „ano“ Bohu. Maria je osvobozena od hříchu, neboť plně náleží Bohu. Bůh si ji zcela vyvlastnil a naplnil svou milostí a láskou.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před Angelus je ZDE

Na závěr papež pozdravil shromážděné poutníky v různých jazycích a jeho první slova patřila obyvatelům Filipín:

Drazí bratři a sestry,
především si přeji ujistit svou blízkostí obyvatele Filipín, které byly v minulých dnech zasaženy ničivým tajfunem. Modlím se za oběti, za jejich rodiny a velký počet evakuovaných. Kéž vás víra a bratrská láska posílí v této těžké zkoušce.

Tajfun Bopha se přehnal přes souostroví v úterý. Agenturní zprávy doposud hovoří o více než pěti stech mrtvých a nejméně čtyř stech pohřešovaných. Více než tři sta tisíc lidí je bez přístřeší.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.