Kardinál Scherer k probíhající vlně násilností ve městě

10.12.2012 

Více než dvě stě smrtelných vražedných útoků vyšetřuje za uplynulý měsíc policie spolkového brazilského státu São Paulo. Vlnu násilí zřejmě organizují zločinecké skupiny přímo z vězení, oběťmi jsou policisté i náhodní chodci. V souvislosti s vraždami koncem listopadu odstoupil z úřadu regionální ministr bezpečnosti. Situaci pro Vatikánský rozhlas komentuje arcibiskup São Paulo, kard. Odilo Scherer.

Je to zcela nový fenomén. Vždy jsme tu byli zvyklí na násilí, ale letos se k němu přidal boj proti policii. Vyšlo najevo, že jedna kriminální skupina plánovala vraždy politiků. Policie se v boji s organizovaným násilím jeví úplně bezmocně. Bohužel čteme denně v tisku statistiky nový vražd, průměrně je jich osm až deset v celé metropoli, kde žije více než dvacet milionů lidí. Kriminalita je územně ohraničena do určitých městských čtvrtí, kam pořádkové síly vůbec nevstupují. Jsou zkorumpované – zločin k tomu využívá své příjmy z narkoobchodu a pašovaného zboží.

Kardinál německo-brazilského původu nepopírá snahu vlády o boj proti organizované kriminalitě. Státní správa vyměnila klíčová místa na policii i posílila kontroly na hranicích.

Na druhé straně tu ale stojíme před kulturním faktorem, kterým je zcela jednoduše zhroucení hodnotového systému. Míním tím osobní morálku, čestnost, pojetí lidské důstojnosti. Právě na tomto poli se snažíme jako církev nejvíce působit. S organizovanou kriminalitou proniká korupce do nejširších sociálních vrstev a zároveň se jako nejvyšší cíl jeví konzumismus. Základní lidské hodnoty jdou přes palubu! Prostor, který dosud zaujímaly, vyplňuje násilí. Potřebujeme proto také nový přístup k výchově, který skutečně vytváří z člověka osobu, a nikoliv hospodářský objekt, výrobce a spotřebitele.

Přestože média přinášejí fotografie uzamčených kostelů a hovoří o neslavených bohoslužbách, tak daleko náš strach před násilím nejde, upozorňuje arcibiskup brazilské metropole. Křesťané se shromažďují na modlitebních novénách v přípravě na vánoce:

Letos se nám podařilo přesvědčit úřady o tom, že vánoce mají něco do činění s Ježíšem. Před nějakým časem totiž z vánočních plakátů a přání zcela vymizela zmínka o Kristově narození. Letos se dokonce vidí jesličky na veřejných prostranstvích a neutrální „svátky“ nahradily „vánoce“. Znovu se zmocňujeme toho, co je křesťanské.

uzavírá arcibiskup São Paulo, kard. Odilo Scherer.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.