Svatý stolec k situaci kolem šanghajského biskupa Ma Daqin

13.12.2012 

Vlastenecké sdružení čínských katolíků, podléhající komunistické straně a státu, a tzv. Čínská biskupská konference, která zahrnuje pouze biskupy mající státní souhlas k pastorační činnosti, odebraly pomocnému biskupovi Šanghaje, mons. Tadeo Ma Daqin, státní aprobaci k duchovenské službě biskupa. Je to reakce na postoj zmíněného biskupa, vysvěceného letos 7. července se souhlasem státu i Svatého stolce. Jmenovaný biskup na sebe při obřadu své biskupské konsekrace nenechal vložit ruce od jednoho z přítomných biskupů, který nemá souhlas Svatého stolce k biskupské službě a na závěr bohoslužby oznámil, že sám vystupuje z Vlasteneckého sdružení čínských katolíků. Hned po svěcení byl proto internován v domácím vězení, v semináři v Šešan. Svatý stolec reagoval na odebrání státního souhlasu mons. Ma Daqina prohlášením, které vydal sekretář Kongregace pro evangelizaci, arcibiskup Hon Tai-Fai. Píše se v něm:

1. V katolické církvi nemají biskupské konference právní moc jmenovat či schvalovat biskupa anebo zrušit jmenování či ukládat jakékoli sankce. Tím méně to pak může činit Čínská biskupská konference, která nemá schválení Svatého stolce. Proto šanghajský biskup Ma Daqin nadále zůstává v úřadu pomocného biskupa. Z církevního hlediska postrádá tedy krok zmíněných organizací právní hodnotu a vytváří jen zbytečné rozdělení v zemi.
2. Biskup Ma Daqin je věrný církvi chvályhodným způsobem a vyjádřil zároveň upřímnou lásku ke své vlasti. Prefekt Kongregace pro evangelizaci, kard. Filoni, mu proto již dříve vyjádřil podporu.
3. Četní katoličtí laici z celého světa se obrátili na zmíněnou Kongregaci, aby vyjádřili svoje politování nad bezprávím Čínské biskupské konference a Vlasteneckého sdružení. Toto bezpráví je o to bolestnější, že napadá společenství a kázeň katolické církve právě během Roku víry.
4. Katolíci jsou vyzváni spojit se v modlitbě, jak k tomu vyzvali mnohé diecéze, aby manifestovali účast na dění kolem šanghajského biskupa Ma Daqina a těch, kteří v Číně prožívají obdobné situace. Tento úmysl lze zahrnout také do mešních intencí eucharistické liturgie.

Tolik prohlášení arcibiskupa Hon Tai Fai, sekretáře Kongregace pro evangelizaci národů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.