Benedikt XVI. k církvi v Kambodži

8.1.2013 

Benedikt XVI. oslovil ve videoposelství církev v Kambodži u příležitosti kongresu na téma „Druhý vatikánský koncil a církev“ pořádaného v hlavním městě u příležitosti Roku víry. Na kongresu bylo také zveřejněno khmerské vydání Katechismu katolické církve a koncilních dokumentů. Papežovo videoposelství bylo načasováno na den 34. výročí svržení Pol Potova krvavého komunistického režimu, který v roce 1975 zdecimoval kambodžský národ, nemluvě o tamějším církevním společenství, které prakticky vyhladil. Slova Benedikta XVI. byla promítnuta právě v místech, na kterých stávala phnompenská katedrála, zničená v roce 1975, a kde zanedlouho vyroste nová.

V tomto Roce víry, vás vybízím, abyste upřeli zrak k Ježíši Kristu, který je počátkem i cílem naší víry, a potvrdili, že On je dobrou zvěstí pro dnešní svět. V Něm nacházejí svůj plný lesk příklady víry, kterými se vyznačují naše dějiny. Také připomínkou obtížné doby, kdy vaše země upadla do temnot, bych rád poukázal na to, že víra, odvaha a vytrvalost vašich pastýřů a vašich křesťanských bratří a sester, z nichž mnozí byli zabiti, jsou vznešeným svědectvím pravdy evangelia. Toto svědectví je nedocenitelnou duchovní silou opětovně budující společenství církve ve vaší zemi. Početní katechumeni a neofyti dokazují váš dynamismus a jsou blahodárným znamením toho, že ve vás působí a je přítomen Bůh.

Benedikt XVI. dále povzbudil věřící slovy apoštola Pavla, aby setrvali v jednotě smýšlení spojení poutem pokoje (Ef 4,3):

Mějte jistotu v modlitbách svých bratří a sester, jejichž krev byla prolita na rýžových polích! Buďte kvasem společnosti, dosvědčujte lásku Krista ke všem, budujte přátelské svazky se stoupenci jiných náboženských tradic a ubírejte se cestami spravedlnosti a milosrdenství.

Matce Boží z Mekong svěřil v závěru Svatý otec kvetoucí kambodžskou církev, která působí teprve od roku 1990. Pro Vatikánský rozhlas ji představil mons. Olivier Schmitthaeusler, apoštolský vikář Phnom Penu:

„Koncil se konal před 50 roky a v té době se kambodžská církev plně připojila k dynamice koncilu, pokud jde o liturgii a zvláště pak přítomnost uvnitř společnosti. V roce 1975 všechno zastavili Rudí khmerové Pol Pota, kteří vyhnali všechny kněze a řeholní sestry a povraždili bezpočet křesťanů. Teprve v roce 1990 bylo možné slavit v této zemi opět mši svatou. Od roku 1990 podnes tedy církev, aniž by o tom věděla, žila v kontextu Druhého vatikánského koncilu. Nyní jde o to, aby církev našla své místo v kambodžské společnosti. Profil zdejší církve je velice specifický. V mém apoštolském vikariátu, který spolu s dvěmi apoštolskými prefekturami tvoří kambodžskou církev, působí 150 misionářů z 25 zemí a ze 40 různých řeholních kongregací. Jsou zde dva rodilí kambodžští kněží, tří kambodžské řeholnice. Jsme tedy církví první generace. 90% pokřtěných přijalo svátosti víry během několika posledních let. Nyní je třeba, aby zakořenili ve víře a stali se zodpovědnými členy církve.“

Říká mons. Schmitthaeusler jeden ze tří církevních hodnostářů působících v Kambodži, kde na rozloze přibližně třikrát větší než Česká republika žije 13 a půl milionů obyvatel. 95% z nich patří k buddhismu. Katolíků zde žije asi 20 tisíc.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.