Vstoupila v platnost smlouva mezi Slovinskem a Svatým stolcem

28.5.2004 

Jan Pavel II. přijal dnes dopoledne Slovinského premiéra, Antona Ropa. Do Vatikánu u příležitosti výměny ratifikačních dokumentů smlouvy mezi Slovinskem a Svatým Stolcem. Svatý otec připomněl nedávný vstup Slovinska do Evropské Unie a dodal:

?Vím, že Slovinsko chce přispívat k tomu, aby se z Evropy stala skutečná rodina národů žijících ve svobodě a ve vzájemné spolupráci, národů, které si zároveň zachovávají vlastní kulturní a duchovní identitu. Pane premiére, jsem si jist, že Slovinsko bude moci efektivně nabídnout svůj přínos, protože se může odkázat také na křesťanské hodnoty, které jsou integrální součástí jeho dějin a jeho kultury. Ať zůstane vždy věrné těmto hodnotám!?

Ratifikačních dokumenty smlouvy mezi Slovinskem a Svatým Stolcem si vyměnili v 10:15 ve Vatikánském paláci Mons. Giovanni Lajolo, vatikánský sekretář pro vztahy se státy, a za Slovinskou stranu premiér Anton Rop, v doprovodu velvyslance Slovinské republiky u Svatého stolce, Ludvika Toplaka a dalších politických představitelů.

Jednání o smlouvě mezi Slovinskem a Svatým Stolcem trvala 10 let. Levicové strany Slovinska zpochybňovali právní status církve. Dnes podepsaná smlouva se omezuje na definici základních právních principů a neupravuje žádné praktické otázky. Mezi hlavními body smlouvy je uznání právního statutu katolické církve jako soukromé mezinárodní právnické osoby. Slovinský stát se zavazuje interpretovat náboženské otázky, zejména náboženskou svobodu v duchu Slovinské ústavy a dalších zákonů, ale také v duchu mezinárodního práva s ohledem na lidská práva, důstojnost lidské osoby a učení katolické církve o náboženské svobodě zahrnuté v koncilních dokumentech a v Kodexu kanonického práva.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.