Benedikt XVI. se setkal se sborem Vatikánské stráže

12.1.2013 

Přestože v uplynulém roce nechyběly obtíže, přijímali jsme je a prožívali ve věrnosti našemu poslání ve službě Petrovu nástupci, poznamenal při včerejší večerní audienci velitel Vatikánské stráže Domenico Gianni. Rovněž tak Benedikt XVI. se zřejmým poukazem na kauzu vatileaks pojal přijetí zhruba dvou set členů Vatikánské stráže a požárního sboru jako výraz vděčnosti po přestálém náročném období, čteme v tiskovém prohlášení Svatého stolce. Papež ocenil diskrétnost, kompetenci a výkonnost, s jakými strážníci vykonávají svou práci, a dodal: Každodenně někoho z vás potkávám a mohu konstatovat vaši profesionalitu. Jedním z úkolů tohoto zvláštního policejního oddílu je přijetí poutníků a návštěvníků Vatikánu, které by mělo být laskavé a zdvořilé, zdůraznil Svatý otec.

V každém poutníku a návštěvníkovi dokažte zahlédnout tvář bratra, kterého vám Bůh staví do cesty. Chovejte se k němu příjemně a pomozte mu, aby se cítil součástí velké lidské rodiny.

Tento postoj samozřejmě vyžaduje posílení vlastního duchovního života a prohloubení víry, dodal Benedikt XVI.

V tomto ohledu vám může napomoci Rok víry, který letos slavíme. Je výsadní příležitostí k tomu, abychom znovu objevili radost z víry a z toho, že druhým vyprávíme o spásonosném a osvobozujícím setkání s Bohem. V něm se uskutečňují nejhlubší očekávání člověka, jeho touha po míru, bratrství a lásce,

připomněl papež vatikánským strážníkům, jejichž bezpečnostní kontrolou vloni prošlo více než dva a půl milionu návštěvníků Vatikánu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.