Ve Vatikánu zahájen nový soudní rok

12.1.2013 

Tribunál městského státu Vatikán dnes zahájil nový soudní rok při eucharistické slavnosti, které předsedal kard. státní sekretář Tarcisio Bertone. Při výkladu dnešních liturgických čtení upozornil na nezbytnost pokory a hledání pravdy při výkonu spravedlnosti:

Příklad a svědectví Jana Křtitele každého věřícího vyzývají, aby se zbavil touhy po protagonismu a zviditelnění. Upomínají nás, abychom umenšovali vlastní já a dávali v nás i v druhých růst Ježíšově lásce. Tento postoj vyžaduje pokoru srdce, která je Božím darem, o nějž musíme nepřetržitě prosit v modlitbě.

Zástupce promotora spravedlnosti vatikánského městského soudu pak podal zprávu o soudní činnosti v uplynulém roce. Týkala se celkově 807 soudních řízení, z toho 163 trestních, uvedl Pierfrancesco Grossi. Počet přestupků tedy i nadále vykazuje vzrůstající tendenci a souvisí s přílivem 18 až 20 milionů návštěvníků ročně. V šesti případech se na vatikánský soud obrátily zahraniční soudy s dožádáním o právní pomoc. Pěti žádostem z Itálie a jedné z Polska bylo vyhověno, sdělil italský advokát. Upozornil poté na pokračující změny ve vatikánském právním řádu, související s přijetím opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Postupné přizpůsobování se evropským směrnicím by mohlo vyústit členským zapojením Vatikánu do organizací Europol a Eurojust, dodal advokát Grossi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.