Arcibiskup Müller: Pravda zachraňuje, nikoliv propaganda

14.1.2013 

Poznal jsem ve svém životě pouze málo lidí s tak obsáhlým rozhledem a obdobnou intelektuální průpravou. Řeč je o současném papeži a jeho učení. Hodnocení zaznělo z úst prefekta Kongregace pro nauku víry, jehož péčí vycházejí sebrané spisy Josepha Ratzingera. Arcibiskup Gerhard Ludwig Müller nyní vydal pro Vatikánské nakladatelství vlastní svazek, nazvaný “Rozšířit obzor rozumu” (Ampliare l´orizzonte della ragione), kterým vyzývá k četbě papežových teologických děl. O Benediktu XVI. jako jemně vytříbeném a všestranně srozumitelném teologovi hovořil arcibiskup Müller také pro Vatikánský rozhlas:

Ve svém životě a svých úvahách ušel dlouhou cestu. Začal v patnácti letech – nyní je mu 85, tedy celkem 70 let hluboké reflexe a meditace. Hodně toho prožil – jako mladý člověk zakusil fašismus a nacismus, válku; spatřil mnoho lidských osudů. Nebyl proto nikdy intelektuálem, který si žije ve své věži ze slonoviny. Byl vždy přítomen v lidských životech a dějinách dvacátého i současného století. Je jedním z mála lidí s tak zevrubným rozhledem – zná vývoj evropských dějin filosofie, dějiny církve, otázky a současné výzvy přírodních věd. Nemnozí lidé mají takovouto hloubku myšlení, dnes tolik nezbytnou.

Benedikt XVI. ve své službě na Petrově stolci dokázal, že – ač významným teologem – umí mluvit přístupným jazykem. Nachází nová vyjádření pro staré pravdy víry.

Řekl bych to takto: Ježíš Kristus je Boží Slovo. Když však přišel na tento svět, hovořil k srdci každého člověka, a to velice prostě. Obracel se k farizeům – významným intelektuálům své doby, avšak vždy dosvědčoval velkou úctu, kterou má Bůh ke všem lidem. Proto je nutné a velice důležité, aby každý teolog byl zároveň pastýř, obracel se ke všem lidem, protože Bůh nemiloval pouze intelektuály a génie.

V jedné z kapitol vaší knihy se věnujete jazyku nových sdělovacích prostředků. Čím je v tomto ohledu specifická nauka Benedikta XVI.?

Víra a Zjevení jsou způsoby, které Bůh používá v komunikaci s námi. Skrze tyto komunikační prostředky můžeme komunikovat, ne však ideologicky – tedy ovlivňováním lidí proti rozumu -, nýbrž v dialogu otevřeném vůči pravdě. Pouze pravda totiž může člověka zachránit – ne propaganda,

uvedl při prezentaci své knihy o teologickém díle Benedikta XVI. arcibiskup Gerhard Ludwig Müller.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.