Benedikt XVI. přijal členy katolicko-pravoslavné teologické komise

25.1.2013 

Benedikt XVI. dnes přijal členy Mezinárodní smíšené komise pro teologický dialog mezi katolickou církví a pravoslavnými církvemi. Papež ocenil práci komise, která existuje již deset let a z historického pohledu zkoumá styčné body v raných církevních společenstvích. Svatý otec pak obrátil svou pozornost k aktuálnímu dění:

Mnozí z vás pocházíte z oblastí, kde jedinci a komunity čelí bolestným útrapám a obtížím. Hluboce nás to všechny znepokojuje. Vaším prostřednictvím chci ujistit všechny věřící na Blízkém východě o své duchovní blízkosti. Modlím se za to, aby země natolik důležité v Božím plánu spásy mohly být vedeny skrze konstruktivní dialog a spolupráci do spravedlivé a trvale pokojné budoucnosti.

Všichni křesťané musí spolupracovat ve službě míru a spravedlnosti, pokračoval Svatý otec, aby tak zachovávali věrnost Pánově vůli:

Kéž nás podpoří a posílí příklad a přímluva nesčetných mučedníků a světců, kteří po staletí vydávali svědectví Kristu ve všech našich církvích. Budeme tak schopni jít vstříc dnešním výzvám, s důvěrou a nadějí v budoucnost, kterou nám připravuje Pán.

Loučil se Benedikt XVI. s představiteli pravoslavných církví. V závěru Týdne modliteb za jednotu křesťanů dnes večer Svatý otec předsedal tradiční ekumenické bohoslužbě nešpor v bazilice sv. Pavla za hradbami. K jeho homilii se vrátíme v našem zítřejším vysílání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.