Polsko se rozloučilo se svým primasem

28.1.2013 

Tisíce lidí se dnes účastnily v hlavním městě Polska pohřbu kardinála Józefa Glempa. Zádušní mši svaté předsedal krakovský arcibiskup, kardinál Stanislav Dziwisz, spolu s téměř 90 kardinály a biskupy z Polska a ze zahraničí, mezi nimiž byl také pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka. Pohřbu se účastnili polský prezident Bronislav Komorowski, předsedové obou komor polského parlamentu a mnozí další představitelé politického života v Polsku. Kondolenční list zaslal také ruský pravoslavný patriarcha Kirill, který zdůraznil nezlomnost a hlubokou víru zesnulého polského primase a připomněl jeho významný přínos k narovnání vzájemných vztahů mezi ruskou pravoslavnou církví a katolickou církví v Polsku, které vyvrcholilo loňskou návštěvou moskevského patriarchy a společným prohlášením obou křesťanských církví.
Z Varšavy pro Vatikánský rozhlas referuje Rafael Łączny:

Homilii na zádušní mši pronesl nynější polský primas arcibiskup Józef Kowalczyk. Připomněl, že kardinál Glemp musel čelit zlu vyhlášení výjimečného stavu a provázel církev nesnadnými časy transformace státního zřízení. „I za cenu nedorozumění a odmítnutí odvážně nazval dobro dobrem a zlo zlem a připomněl tak svým rodákům čím je opravdová svoboda, jak je třeba ji uplatňovat a jak je třeba ji hájit“ – řekl arcibiskup Kowalczyk.
Na závěr mše svaté přečetl kardinál Kazimierz Nycz fragmenty závěti zesnulého polského primase. Kardinál Glemp v něm vyjádřil poděkování Bohu za „milost víry a z ní plynoucí skutky“ a prosbu o odpuštění „za slova unáhlené kritiky, za zanedbání a slabosti. Osměluji se v pokoře tvrdit, že na moji formaci měli vliv Boží služebník primas Stefan Wysziński a kardinál Karol Wojtyła, dnes blahoslavený Jan Pavel II. Chovám k nim oběma lidskou i nadpřirozenou úctu – napsal ve své závěti zesnulý primas Polska kardinál Józef Glemp.

Říká pro Vatikánský rozhlas zpravodaj z polské Katolické informační agentury.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.