Řeholní komunity nuceny odejít z Libye pod pohrůžkami islamistů

4.2.2013 

Podobně jako v jiných případech vojenského vměšování Západu do záležitostí států s muslimskou většinou má také svržení libyjského režimu nepříznivé důsledky na postavení křesťanské menšiny v této zemi, jakož i na probuzení islamistického terorismu. Minulý týden byl spáchán atentát na policejní stanici v Benghází. A z území východní Libye, tzv. Kyrenaiky přišla zpráva o odchodu dvou řeholních komunit, kterým vyhrožovali islámští fundamentalisté a které působily v zemi přibližně sto let. Apoštolský vikář Tripolisu Giovanni Innocenzo Martinelli hovoří přímo o kritické situaci:

Řeholní komunity byly vždycky opěrným bodem v dialogu s libyjskou muslimskou komunitou, od Tobruku až po Benghází. V poslední době však zaznamenáváme výskyt fundamentalismu, který podmiňuje všechny vztahy: sociální, pracovní a také přátelské svazky ve zdejším arabském světě. Zvláštní zdroje fundamentalismu jsou patrné v oblasti Derny, Beidy a v Barca El Merg. Tyto skutečnosti zajisté ovlivňují vývoj vztahů k muslimskému světu. Mrzí nás to, protože tyto vztahy byly vždycky plodné, velmi důležité a pomáhaly nám rozvíjet společenství s arabským a muslimským světem. Nyní se situace bohužel mění. Uvidíme, co se stane na výročí této revoluce za několik dní. Biskup Benghází, mons. Sylvester Magro, dostal radu, aby opustil svůj dům v Benghází a odebral se do nemocnice, aby se vyhnul případnému špatnému zacházení. Zůstal však doma a věnuje se nadále křesťanské komunitě.

Říká mons. Martinelli představený církevní správy v Libyjském hlavním městě, kde je situace zatím poměrně klidná. „Jsme opatrní, ale jakožto představitelé církve nemůžeme opustit křesťany, kteří zde žijí. V regionu Kyrenaiky tedy nyní zůstávají dvě komunity v Benghází, malá komunita v Tobruku a další malá komunita indických sester v Beida,“ říká apoštolský vikář Tripolisu agentuře Fides.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.