O situaci v Aleppo referuje tamní chaldejský biskup

5.2.2013 

V posledních měsících na biskupství netopíme, řekl Vatikánskému rozhlasu biskup syrského Aleppa Antoine Audo, který se zúčastnil zasedání synodu chaldejské církve. Bylo to docela tvrdé – ale představte si, co to znamená pro rodiny. Chybí proud, palivo, jídlo.

V Aleppu jsme přišli o bezpečnost ve městě a tím jsme ztratili vše. Každý obyvatel města zchudl, Aleppo není k poznání. Kdysi to bývalo velice pěkné, dobře organizované a civilizované město. Jako ředitel Charity se pokouším pomáhat těmto zchudlým rodinám – zejména dětem, aby měly něco na sebe a mohly chodit do školy. Křesťanům se vede právě tak jako všem ostatním. Rozdíl je v tom, že jsme menšina a trpíme proto ještě více. Dosud jsme kladli velký důraz na dobré školní vzdělání, uspořádaný rodinný život, správné stravování, na pořádek a čistotu. Nic z toho už nyní nemáme. Mnozí odcházejí, emigrují do zahraničí – pro nás syrské biskupy je to přirozeně velmi smutné.

Bojíme se toho, že k moci přijdou islamisté tak jako v Egyptě, Tunisku a Libyi, dodává syrský jezuita. Jsme sice pro Sýrii a pro reformy, které možná jednou povedou ke svobodným volbám. Nyní je však nejdůležitější, abychom jeden druhého dokázali akceptovat, uzavírá chaldejský biskup Aleppa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.