Benedikt XVI. se setkal s Papežskou radou pro kulturu

7.2.2013 

Mladí lidé to v dnešním světě nemají jednoduché, přesto však společnost i církev potřebují energii nových generací, zdůraznil dnes Benedikt XVI. při setkání s Papežskou radou pro kulturu. Její členové jednají od včerejška na svém plenárním zasedání o „nastupujících mladých kulturách“:

Šíří se atmosféra nejistoty, která se dotýká kulturní oblasti, ale i politiky a ekonomiky. Mladí lidé mají obtíže s hledáním práce, což se projevuje zejména v psychologické a vztahové rovině. Nejistota a křehkost vytlačují mladého člověka na okraj a působí, že se neúčastní společenských dějinných a kulturních procesů. Tato marginalizace stále častěji mladé lidi přivádí k závislosti na drogách, k vyšinutosti a násilí.

Mladý člověk na tuto situaci reaguje dvojím způsobem, pokračoval papež. Buď vystavuje na odiv svůj intimní a osobní život, např. na sociálních sítích, nebo se uzavírá do narcismu a individualismu. Také víra a příslušnost k církvi se stávají otázkou soukromých emocí, poznamenal Benedikt XVI. Nechybějí však také kladné postoje mladých lidí – jejich dobrovolnická práce a upřímné svědectví víry.

Mladí lidé ze zemí tvz. třetího světa vyzývají globalizovanou konzumní společnost a kulturu zažitých privilegií, ze kterých těží pouze úzká vrstva obyvatel západního světa. Mládežnické kultury se tak stávají voláním o pomoc, či dokonce provokací, které občanská společnosti ani církevní komunita nemohou jednoduše ignorovat.

Pokud mladí lidé ztratí naději a nebudou do dějin vnášet svou energii, vitalitu a schopnosti, bude tím ochuzeno celé lidstvo – a to nejenom ekonomicky a společensky, nýbrž zejména lidsky a duchovně. Proto rovněž pro církev jsou mladí lidé zásadním opěrným bodem v její pastorační činnosti, upozornil Svatý otec.

Také já bych chtěl silně zdůraznit, že církev mladým lidem důvěřuje. Doufáme v ně a jejich energii, potřebujeme je i jejich životní svěžest, abychom s obnoveným elánem pokračovali v poslání, které nám svěřil Kristus. Kéž je tento Rok víry také pro mladé generace cennou příležitostí k tomu, aby opětovně nalezly a posílily přátelství s Kristem. Z něj pramení radost a nadšení, které může hluboce proměnit naše kultury a společnosti,

uzavřel Benedikt XVI. dnešní audienci pro členy Papežské rady pro kulturu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.