150 tisíc vysokoškoláků na setkání v Lednici

29.5.2004 

V polské Lednici začalo osmé setkání univerzitních studentů u tzv. Brány III. tisíciletí. Podle prvních odhadů přijelo kolem 150- ti tisíc osob. Dvoudenní setkání organizuje už sedm let každoročně dominikánský kněz, P. Jan Góra. Stejně jako v předchozích letech i letos je setkání plné symbolů, zaměřených ke katechezi, prožívané v přátelské atmosféře a budující vztah mezi místní a obecnou církví.

Letošní má heslo ?Dej se ulovit sítí lásky?. Mimo jiné se účastníci budou podílet na zvláštním lovu ryb, za úkol dostali přinést metr a půl dlouhá provázek, ze kterého upletou svůj díl sítě Velkého Rybáře, Krista. Celý program setkání se soustředí na 21. kapitolu evangelia sv. Jana, kde Ježíš ptá Petra, zda ho miluje. Stejnou otázku položí mladým lidem v satelitním spojení z Vatikánu Jan Pavel II. Jako symbol jednoty shromáždění s univerzální církví přivede jeden z přítomných biskupů stádo 100 ovcí na tzv. ?Pobožnost Dobrého Pastýře?.

Během setkání budou odměněny výborné studijní výsledky několika účastníků stipendiem, nazývaným ?Lednický talent.? A sošky ?Zlatých orlů? za podporu Lednických setkání převezmou letos kardinál Jozef Glemp a arcibiskup Stanislaw Dziwisz.

Vyvrcholením letošního setkání bude adorace Nejsvětější svátosti. Třímetrovou monstranci ve tvaru kříže, ozdobenou jantarem vyrobili podle návrhu Jozefa Stasiňského v Gdaňských loděnicích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.