Kardinál Bertone poděkoval Benediktu XVI.

13.2.2013 

Na závěr poslední veřejné bohoslužby Benedikta XVI. oslovil dnes papeže státní sekretář, kardinál Tarcisio Bertone, který řekl:

Vaše Svatosti,
S pocity velkého pohnutí a hluboké úcty nejenom církev, ale celý svět přijal zprávu o Vašem rozhodnutí odstoupit z úřadu římského biskupa, nástupce svatého Petra. Nebyli bychom upřímní Svatosti, kdybychom neřekli, že nám dnes na srdci neleží stín smutku. V těchto letech bylo Vaše magisterium otevřeným oknem do církve a světa a odráželo paprsky pravdy a lásky Boží, aby našemu putování propůjčovaly světlo a teplo také a zvláště ve chvílích, kdy se na nebi stahují mračna.

Všichni jsme pochopili, že je to právě hluboká láska Vaší Svatosti k Bohu a církvi, která Vás pohnula k tomuto kroku a vyjevujíc tak průzračnost duše, mohutnou a náročnou víru, sílu pokory a mírnosti, spolu s velkou odvahou, které vyznačovali každý krok Vašeho života a Vaší služby a mohou přicházet jedině z přebývání s Bohem, přebývání ve světle Božího Slova, z neustálého stoupání na horu setkání s Ním a následného sestupu do města lidí.

Svatý otče, před několika dny na setkání se seminaristy svojí diecéze jste řekl, že jsme křesťané a jako takovým nám patří budoucnost, budoucnost je Boží, a že strom církve vždy znovu vyrůstá. Církev se stále obnovuje, stále se obrozuje. Slouží-li se církvi s pevným přesvědčením, že není naše, ale Boží, a že ji nebudujeme my, ale On, je opravdu možné prohlásit: „Jsme jenom služebníci. Udělali jsme, co jsme byli povinni udělat“ (Lk 17,10).

Eucharistie je díkůvzdání Bohu. Tento večer chceme poděkovat Pánu za cestu, kterou církev ušla pod vedením Vaší Svatosti a chceme Vám říci z hloubi srdce s velkými sympatiemi, pohnutím a obdivem: děkujeme Vám za to, že jste dal zářivý příklad prostého a skromného dělníka na vinici Páně, dělníka však v každé chvíli dokázal uskutečňovat to nejdůležitější: nést Boha lidem a přivádět lidi k Bohu.

Řekl při dnešní podvečerní mši v bazilice svatého Petra kardinál Tarcisio Bertone.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.