V uprchlických táborech Syřanů se od začátku konfliktu narodilo 2500 dětí

23.2.2013 

Národní koalice sil revoluce a syrské opozice, která sdružuje hlavní opoziční skupiny, odmítla konání mezinárodní konference o Sýrii v italském hlavním městě. Na konferenci plánovanou na 28. únor měl zavítat rovněž ministr zahraničí USA John Kerry. Syrská opozice se nechce účastnit diplomatických jednání, neboť považuje za nepřijatelné mlčení mezinárodního společenství v otázce systematické destrukce města Aleppo. V severosyrské metropoli také včera zemřelo při bombardování nejméně 29 lidí a desetičlenná rodina byla pohřbena pod troskami svého domu. Syrské opoziční skupiny nejsou ochotny ani ke schůzkám v Moskvě a Washingtonu; jistým bodem jejich programu je setkání Národní syrské koalice v Istanbulu. Zde by se 2. března mělo rozhodnout o jmenování předsedy přechodné vlády, která by měla kontrolovat území dobitá povstalci.

Od počátku konfliktu se narodilo v uprchlických táborech na území Turecka 2500 syrských dětí. Celkově žije v tureckých, jordánských, libanonských a iráckých uprchlických táborech na 800 000 Syřanů. Jordánský uprchlický tábor Zarqa navštívil v uplynulých dnech předseda Papežské rady Cor Unum, kard. Robert Sarah. Vatikánskému rozhlasu vyjmenoval nejnaléhavější potřeby tamních obyvatel:

Především jsou to potraviny a oblečení v nynějším zimním období, samozřejmě také léky. Je rovněž zapotřebí zajistit bezpečnost pro množství tamních žen a dětí. Zaujalo mne, že mnozí uprchlíci si kladou také otázku školního vzdělání. Je třeba myslet na budoucnost, na to, jak nalézt prostředky pro školní docházku dětí, kterých je skutečně mnoho. Svatý otec mi dal částku 25 tisíc dolarů na podporu jordánské Charity. Není to mnoho, ale zaměstnanci Charity za ni byli velmi vděčni,

řekl po svém návratu do Říma kard. Robert Sarah.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.