Kardinál O´Brien se nezúčastní konkláve

25.2.2013 

Jak dnes oznámil státní sekretariát Svatého stolce, Benedikt XVI. přijal dne 18. února demisi skotského kard. Keitha Michaela Patricka O´Briena. Arcibiskup Edinburghu-Saint Andrews se zřekl svého pastoračního úřadu před několika měsíci – 13. listopadu 2012 – kvůli zdravotním problémům a blížícímu se dovršení kanonického věku. Jak při dnešním brífinku zdůraznil tiskový mluvčí Svatého stolce, papežovo odstoupení z úřadu si vyžaduje rychlé definitivní dořešení různých záležitostí před obdobím sedisvakance. Benedikt XVI. věděl již delší čas o žádosti skotského kardinála a přijal ji s tím, že definitivní platnosti nabude později (nunc pro tunc).

Rozhodnutí Svatého otce tedy nesouvisí s aktuálními mediálními útoky na skotského kardinála, které O. Lombardi odmítl komentovat. Mým úkolem je sdělovat rozhodnutí Svatého otce, nikoliv se vyjadřovat k informacím šířeným sdělovacími prostředky, podotkl vatikánský tiskový mluvčí. Prohlášení Svatého stolce se navíc nezmiňuje o účasti kard. O´Briena na nadcházející volbě papeže, nýbrž vztahuje se pouze ke správě arcidiecéze, řekl italský jezuita.

Kard. O´Brien dnes v soukromém prohlášení sdělil, že se římského konkláve osobně nezúčastní. Ujistil o svých modlitbách za kardinály voliče a vyjádřil poděkování Benediktu XVI. za jeho vlídnost a laskavost. Přál bych si, aby mediální pozornost byla upřena spíše na Benedikta XVI. a jeho nástupce, a nikoliv na mne, uvedl skotský kardinál a dodal: Budu se modlit s nimi a za ně, aby ve světle Ducha svatého činili správné volby pro budoucí dobro církve. Když pohlížím zpět na svůj pastorační úřad, uzavírá kardinál O´Brien, děkuji Bohu za vše dobré, co jsem byl schopen vykonat. Za možná opomenutí se omlouvám každému, koho jsem mohl urazit, píše emeritní arcibiskup skotského hlavního města před odchodem do ústraní.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.