Na první generální kongregaci 142 kardinálů

4.3.2013 

V nové synodní aule se dnes dopoledne konala první generální kongregace kardinálského sboru, na niž navazovalo druhé odpolední poradní setkání. Podle ředitele tiskového střediska Svatého stolce bylo dopoledne přítomno 142 kardinálů, z toho 103 volitelů. Během dneška a zítřka má do Říma dorazit ještě 12 kardinálů volitelů, aby byl dosažen konečný očekávaný počet 115 hlasů nadcházejícího konkláve.

Otcové kardinálové zahájili své shromáždění modlitbou Veni Sancte Spiritus. Děkan kardinálského kolegia Angelo Sodano poté ve svém pozdravu připomněl význam události, kterou církev prožívá. Následoval obřad přísahy jednotlivých kardinálů. Přítomní kardinálové se zavazují, že budou zachovávat mlčenlivost a nařízení obsažená v apoštolské konstituci Universi Dominici Gregis .

Přísaha se vykonává tak, jak je to popsáno ve dvanáctém článku apoštolské konstituce. Kardinálové ji nejprve vysloví všichni společně a poté jeden po druhém procházejí před předsednickým stolem, kde leží evangelium a visí kříž. Každý se tak k přísaze osobně zavazuje.

Kardinál komoří Tarcisio Bertone pak navrhl, aby papežský kazatel O. Raniero Cantalamessa vedl meditaci odpolední generální kongregace. Ve zmíněné apoštolské konstituci se totiž hovoří o dvou meditacích, na kterých se má kardinálské kolegium duchovně usebrat. První se má konat při přípravných kongregacích, druhá pak na začátku konkláve. Návrh kardinála komořího, aby se prvního rozjímání podle jisté tradice ujal kazatel Papežského domu, byl přijat. Rovněž tak shromáždění kardinálové kladně přijali výzvu kard. Sodana k zaslání poselství emeritnímu papeži.

Při první generální kongregaci byli rovněž vylosováni tři pomocníci kardinála komořího, kteří spolu s ním tvoří tzv. partikulární kongregaci. Ta má na starosti záležitosti praktické povahy. Sbor kardinálů se člení na tři stupně – biskupský, kněžský a jáhenský. Každý z pomocníků kardinála komořího zastupuje jeden z těchto stupňů a bude plnit svůj úřad po tři dni před novým losováním.

Jsou to kard. Re za biskupský stupeň, kard. Sepe za kněžský stupeň a kard. Rodé za kardinály jáhny. Následující tři dny budou pomáhat kardinálovi komořímu, poté se přistoupí k novému losování, aby docházelo ke střídání.

V samém závěru dopolední generální kongregace vystoupilo celkem 13 kardinálů s krátkými, zhuštěnými úvahami, uvedl O. Federico Lombardi. Tato vystoupení se týkala především organizace příštích dní, dodal. Datum volby budoucího papeže, na jehož mediální pokrytí dosud Svatý stolec udělil 4300 akreditací, bude stanoveno v příštích dnech, uzavřel dnešní brífink ředitel Tiskového střediska.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.