Kruh bývalých studentů se bude s emeritním papežem nadále setkávat

4.3.2013 

Takzvaný Schülerkreis, tedy kruh bývalých studentů Josepha Ratzingera, se nepřestane setkávat s Benediktem XVI. Mnichovské rozhlasové stanici Kirchenradio to potvrdil mluvčí skupiny, O. Stephan Horn. Bývalí doktorandi a studenti jsou pro svého profesora jakousi teologickou rodinou, míní německý salvatorián a dodává: Schülerkreis leží Benediktu XVI. velmi na srdci a doposud se jeho letních seminářů každoročně účastnil:

Od té doby, co se stal papežem, jsme se sešli v Římě osmkrát. Letošní setkání s naším mentorem již bylo naplánováno. Doufali jsme, že s ním budeme alespoň slavit mši svato v Castelgandolfu nebo v Římě.

Na semináři již přislíbili svou účast vídeňský kardinál Christoph Schönborn a basilejský kardinál Kurt Koch. Bývalý Ratzingerův vědecký asistent rovněž předpokládá, že emeritní papež na odpočinku bude mít více času na své zájmy:

Jistě nebude chodit plavat, jako Jan Pavel II. Pěší výlety ho ale vždy těšily. Samozřejmě se bude nadále zabývat Písmem, meditovat, adorovat. A také hrát na klavír. Kromě toho očekávám, že bude nadále psát, protože mu to přináší uvolnění. Určitě se mu v nějaké formě podaří dokončit započatou encykliku o víře a poté ji snad bude publikovat,

uvedl O. Stephan Horn, emeritní profesor fundamentální teologie a ředitel mnichovské Nadace Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.