Koptský katolický biskup: USA uvažují podle abstraktních schemat a nechápou, co se děje

4.3.2013 

Pobídka k nalezení dohody pro zajištění dobrého průběhu voleb, adresovaná ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym během jeho návštěvy v Káhiře, „nemůže být označena za nevhodné vměšování amerických politiků do egyptské reality,“ říká pro agenturu Fides mons. Botros Fahim Awad Hanna, pomocný biskup koptských katolíků. Během své návštěvy v hlavním městě se šéf diplomacie USA setkal s prezidentem Morsim a dalšími politickými představiteli. Opoziční představitelé však odmítli na rozhovory přijít, protože kritizují Spojené státy za podporu, kterou poskytují vládě islamistů vedenou fundamentalistickým Muslimským bratrstvem. Nedávné výzvy politických špiček USA k tomu, aby nebyly bojkotovány parlamentní volby, které prezident Morsi stanovil na 22. dubna, jsou podle biskupa Hanny „v určitém smyslu samozřejmé, neboť odpovídají americké mentalitě, podle níž účast na volbách je charakteristickým znakem demokratického režimu. Tento postoj však nebere zřetel na konkrétní realitu dnešního Egypta, kde referendové a předvolební konzultace jenom potvrzují, že mocenská rozhodnutí byla stanovena předem a mimo jakýkoli demokratický řád. Proto se ozývá také názor: «stáhněme se a nechme je, ať si hrají sami». Svět si tak možná všimne, že v Egyptě žádná demokracie není.“ Podle egyptského katolického biskupa „z vystoupení ministra Kerryho plyne, že Spojené státy uvažují podle abstraktních západních schémat, vůbec nechápou, co se děje v Egyptě, kde se politická a sociální situace komplikuje nad všechna očekávání.“

Také pravoslavný koptský patriarcha Theodor II. se již dříve vyslovil kriticky o nové ústavě „diskriminující práva koptů," které nelze považovat za menšinu, protože jsou původními obyvateli této severoafrické země.

Včera manifestovaly tisíce lidí, křesťanů i muslimů, před sídlem OSN v Káhiře proti násilí opakovaně páchanému proti menšinám. Počínaje letošním lednem napadli islamistické skupiny koptskou menšinu celkem čtyřikrát a vypalovali kostely i obytné domy. Jde o káhirské čtvrti Shubra al-Kheima, Sarsena a vesnice Bani Suef (115 km od Káhiry) a Kom Ombo v horním Egyptě. Manifestaci pořádali aktivisté sdružení v organizaci Maspero Youth Union.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.