Druhý den generální kongregace kardinálského sboru

5.3.2013 

Kardinálské kolegium se dnes dopoledne sešlo ke třetí generální kongregaci. Ředitel Tiskového střediska Svatého stolce se při pravidelném brífinku vrátil ještě ke včerejší odpolední druhé generální kongregaci, kterou zahájila meditace papežského kazatele, O. Cantalamessy.

Včera odpoledne přijelo do Říma několik kardinálů, zejména pak pět volitelů, kteří při druhé generální kongregaci složili přísahu. Jsou to libanonský maronitský patriarcha Bechara Rai, kard. Meissner z Kolína nad Rýnem, berlínský kard. Woelki, kard. Sarr z Dakaru a pražský arcibiskup kard. Duka,

uvedl O. Federico Lombardi. Dalších devět kardinálů proneslo své příspěvky. Tato vystoupení, zdůraznil vatikánský tiskový mluvčí, nejsou časově omezena, a respektují pořadí, v jakém kardinálové žádají o možnost hovořit. Členové kardinálského sboru v pondělí večer rozhodli, že dnes a zítra se budou generální kongregace konat pouze dopoledne.

Také dnes dopoledne složili přísahu další kardinálové, kteří přijeli. Dva z nich jsou volitelé – kard. Rouco Varela a kard. Grocholewski. V Římě je tudíž ke dnešnímu dni přítomno 110 voličů. Přísahalo také pět kardinálů nevoličů. Celkový počet kardinálů přítomných na třetí generální kongregaci dnes dopoledne je 148.

V nové synodní aule dnes promluvilo celkem 11 kardinálů. O. Lombardi je rovněž vázán přísahou mlčenlivosti, projednávaná témata naznačil tudíž všeobecně a synteticky:

Činnost Svatého stolce a různých vatikánských úřadů ve vztahu ke světovým episkopátům, obnova církve ve světle II. Vatikánského koncilu, situace církve v různých částech světa i různých kulturních kontextech a potřeba evangelizace. Příspěvky jsou skutečně různorodé a reprezentativní pro všechny kontinenty.

V závěru třetí generální kongregace bylo schváleno znění telegramu, který jménem kardinálského kolegia zasílá kardinál děkan emeritnímu papeži. Vatikánský tiskový mluvčí jej citoval v plném znění:

Otcové kardinálové, shromáždění ve Vatikánu ke generálním kongregacím vzhledem k příští konkláve, Vám společně zasílají oddaný pozdrav. Opětovně vyjadřují vděčnost za vaše osvícené vykonávání petrovského úřadu a za příklad, který jste jim dal vaší velkorysou pastorační starostlivostí o dobro církve a světa. Jejich vděk chce být výrazem uznání celé církve za vaši neúnavnou práci na Pánově vinici. Členové kardinálského kolegia svěřují sebe i celou církev do vašich modliteb.

Také Otcové kardinálové se zítra odpoledne sejdou ke společné modlitbě v bazilice sv. Petra, přístupné také všem věřícím, informoval vatikánský tiskový mluvčí.

Modlitbu povede kardinál děkan. Je tu zřejmý úmysl dát dobrý příklad, vyzvat celou církev, aby se modlila a prožívala v modlitbě tento čas přípravy na tak důležité rozhodnutí, jakým je volba Svatého Otce,

uzavřel ředitel Tiskového střediska Svatého stolce, O. Federico Lombardi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.