Třetí den kongregace kardinálského sboru

6.3.2013 

Kardinálské kolegium se dnes dopoledne sešlo ke čtvrté generální kongregaci, během které vyslechlo 18 zhruba pětiminutových diskusních příspěvků. V diskusi tedy dosud vystoupilo celkem 51 kardinálů, uvedl ředitel Tiskového střediska Svatého stolce, který naznačil projednávané otázky:

Významným tématem je církev v dnešním světě a potřeba hlásat evangelium, dalším tematickým okruhem je Svatý stolec a vztah jeho úřadů k biskupům. Příspěvky se rovněž týkají budoucích očekávání a profilu budoucího papeže, který vyplývá z těchto očekávání a z nutnosti dobře řídit církev.

Do Říma přijeli další čtyři kardinálové ( Otcové kardinálové Karl Lehmann, Antonios Naguib, John Tong Hon e Friedrich Wetter ), mezi nimi tři volitelé (první tři), kteří složili přísahu. Chybí tudíž dva kardinálové voliči do konečného počtu 115. Kardinál děkan dnes dopoledne popřál třem členům kardinálského sboru, kteří v těchto dnech slaví narozeniny (Otcové kardinálové Walter Kasper, 80, Francesco Coccopalmerio, 75 a Julio Terrazas Sandoval, 77).

Datum konkláve ani dnes stanoveno nebylo – vatikánský tiskový mluvčí vysvětlil, z jakého důvodu.

Je možné velmi dobře vnímat, že se kardinálské kolegium chce připravit beze spěchu, s vážností a přiměřeností dané situaci. Proto ještě nebylo navrženo hlasování o datu konkláve. Větší část sboru by je považovala za uspíšené, za určité přinucení v čase reflexe a dozrávání, kterým kardinálské kolegium prochází,

řekl O. Federico Lombardi. Zítra se budou konat další dvě generální kongregace – dopoledne i odpoledne. Dnes v podvečer se Otcové kardinálové sešli v bazilice sv. Petra ke společné modlitbě za církev a volbu nového Petrova nástupce. Asi hodinovou pobožnost vedl kard. Angelo Comastri, arcikněz vatikánské baziliky. Po modlitbě růžence byla vystavena Nejsvětější svátost ke krátké adoraci. Následovala bohoslužba nešpor, které předsedal kard. Comastri. Arcikněz vatikánské baziliky v závěru udělil všem shromážděným eucharistické požehnání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.