Sbor kardinálů volitelů je kompletní

7.3.2013 

Kardinálské kolegium se dnes sešlo ke dvěma generálním kongregacím – v pořadí již páté a šesté. Na dopoledním pátém shromáždění v nové synodní aule bylo přítomno 152 kardinálů. Při pravidelném brífinku O. Lombardi zdůraznil, že dosud nebylo stanoveno datum konkláve. V průběhu dne byl očekáván příjezd posledního kardinála volitele Jean-Baptiste Pham Minh Mân, který přilétá z Vietnamu. Na dopolední generální kongregaci byli určeni nastupující tři členové partikulární kongregace:

Byli vylosováni noví tři asistenti kardinála komořího – za biskupský stupeň je to kard. Raï, maronitský patriarcha; za kněžský stupeň kard. Monsengwo z Demokratické republiky Kongo a za jáhenský stupeň italský kardinál De Paolis. Jejich úřad potrvá tři dni.

Kardinál děkan jménem celého kolegia, které v období sedisvakance zastupuje papeže, zaslal venezuelské vládě kondolenční telegram k úmrtí prezidenta Huga Chaveze. Zádušní mši sv. za hlavu státu bude zítra v Římě sloužit kard. Jorge Urosa Savino. Arcibiskup Caracasu stejně jako Venezuelská biskupská konference vyjádřily svou soustrast rodině zesnulého politika, informoval dále ředitel Tiskového střediska Svatého stolce a pokračoval: Dnes dopoledne vystoupilo celkem 18 kardinálů. První tři příspěvky se týkaly ekonomické a majetkové situace Svatého stolce. Kardinálské kolegium s ní seznámili zástupci příslušných vatikánských úřadů (Otcové kardinálové Versaldi, Calcagno a Bertello za Prefekturu ekonomických záležitostí Apoštolského stolce, resp. za Správu majetku Apoštolského stolce a za Governatorát Městského státu Vatikán). Jak zdůraznil O. Lombardi, jednalo se o stručná shrnutí.

Tito kardinálové jsou pak samozřejmě k dispozici všem členům kardinálského sboru k případné hlubší analýze a doplnění toho, co již nastínili ve svých souhrnných vystoupeních.

Další diskusní příspěvky opět zrcadlily geografickou a kulturní různorodost a týkaly se již naznačených témat, vysvětlil dále vatikánský tiskový mluvčí:

Evangelizace, práce církve v dnešním světě, Svatý stolec a úřady římské kurie, vztahy s biskupskými konferencemi, naděje vkládané do nového papeže...Dnes dopoledne se hovořilo také o ekumenickém dialogu, o charitativní činnosti církve a její práci pro chudé,

uzavřel O. Lombardi. Odpolední šestá generální kongregace od 17 do 19 hodin byla plně věnována dalším vystoupením Otců kardinálů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.