Dnešní tisková konference O. Lombardiho

13.3.2013 

První – tedy včerejší – den konkláve uzavřel černý dým. V 19.41 mohlo zaplněné náměstí sv. Petra sledovat obláček černého kouře, který vystupoval z komína, umístěného na střeše Sixtinské kaple. Signalizoval, že proběhlo první skrutinium, které – podle očekávání – přineslo nulový výsledek.

Včera večer bylo na náměstí mnohem více lidí, než bych čekal. Dosvědčuje to intenzitu čekání. Vládne radostná a pokojná atmosféra, která je jistě předzvěstí krásného přijetí budoucího Svatého otce. Obyvatelé Říma, poutníci i turisté jej očekávají s láskou, ať již bude pocházet z jakékoliv části světa. Výsledky prvních skrutinií jsou zcela normální, pouze volba Pia XII. byla úspěšná již ve třetím kole. Neznamená to tudíž rozkol v kardinálském kolegiu, nýbrž běžný proces rozlišování Otců kardinálů,

vysvětlil při dnešní tiskové konferenci O. Federico Lombardi. Ředitel tiskového střediska podrobně vysvětlil chemické složení kouřových patron, které umocňují barvu a viditelnost dýmu a umožňují jeho zhruba sedmiminutové trvání:

Ptal jsem se, zda vlivem tak mohutného kouře nezčernaly Michelangelovy fresky a jestli Otcové kardinálové neměli zdravotní problémy. Všechno ale proběhlo dobře, volitelé se dnes vrátili do Apoštolského paláce v dobré náladě a zdraví. Někteří šli pěšky a nevyužili přistavené vozy.

Dnes dopoledne v 9.15 slavili kardinálové volitelé mši sv. v Paolínské kapli Apoštolského paláce. Podle Ordo rituum conclavis Otcové kardinálové mohou volit mezi liturgií daného dne, votivní mší sv. k Duchu sv., k Panně Marii ve večeřadle, sv. Petru a Pavlovi, nebo eucharistickou celebrací za univerzální církev. Následovala modlitba uprostřed dne v Sixtinské kapli a další dvě kola volby. Také ta dosud nepřinesla jméno nového papeže a jejich výsledkem byl černý dým spálených hlasovacích lístků. V 11.38 jej mohli spatřit lidé na Svatopetrském náměstí, kteří již od ranních hodin vyčkávali navzdory deštivému počasí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.