O. Lombardi k očerňování papeže Františka

16.3.2013 

Méně radostná je mediální kampaň, která nového papeže viní ze spolupráce s argentinskou vojenskou juntou v 70. a 80. letech minulého století. Vatikánský tiskový mluvčí k ní podal své oficiální vyjádření:

Kampaň proti Otci Bergogliovi je dobře známá, neboť začala již před mnoha lety. Vede ji tisk specializovaný na mnohdy lživé a pomlouvačné kampaně, jejichž antiklerikální forma je zjevná. Obvinění se vztahují k době, kdy O. Bergoglio ještě nebyl biskupem, nýbrž představeným jezuitů v Argentině, a ke dvěma kněžím, kteří byli uneseni a kterým údajně neposkytl ochranu. Vůči Otci Bergogliovi nikdy nebyla vznesena věrohodná obvinění. Argentinské soudy O. Bergoglia jednou vyslýchaly jako osobu informovanou o událostech, avšak z ničeho jej neobžalovaly. Je prokázáno, že O. Bergoglio obvinění popřel. Existuje naopak množství prohlášení, která dokazují, nakolik se O. Bergoglio zasadil o ochranu mnoha lidí v době vojenské diktatury. Je rovněž známo, že po svém jmenování biskupem podporoval žádost o omluvu argentinské církve za to, že se proti režimu dostatečně neangažovala. Pomluvy O. Bergoglia jsou příkladem, jakým levicové antiklerikální elementy, za využití historicko-sociologické analýzy diktátorského režimu, církev léta osočují. Musí být rozhodně zamítnuty.

Na papežovu obranu vystoupil známý obhájce lidských práv Adolfo Perez Esquivel. Jedenaosmdesátiletý nositel Nobelovy ceny za mír uvedl pro španělskou redakci BBC (14.3.2013), že vojenský režim měl své komplice v některých biskupech, O. Bergoglio k nim však nepatřil. Jak poukázal vatikánský tiskový mluvčí, argentinský pacifista nenáleží mezi tradiční příznivce církve, a jeho prohlášení je tudíž nutné věnovat pozornost.

O. Franz Jalics, který je jedním ze dvou unesených kněží, zveřejnil své prohlášení na internetových stránkách německé jezuitské provincie. Zdůrazňuje, že mohl tehdejší události prohovořit s O. Bergogliem, mezitím arcibiskupem Buenos Aires, s odstupem mnoha let. Poté společně veřejně slavili mši svatou, při které se slavnostně objali, popisuje německý jezuita, který ze své strany považuje celou kauzu za uzavřenou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.