Nedělní bohoslužba papeže Františka ve vatikánském kostele sv. Anny

18.3.2013 

Svatý otec včera dopoledne slavil svou první veřejnou mši sv. ve vatikánské farnosti sv. Anny, jejímiž farníky jsou zaměstnanci Svatého stolce a obyvatelé přilehlé římské čtvrti Borgo. Do malého kostelíka se vešla asi stovka věřících; eucharistická celebrace proběhla tedy ve velkém usebrání a rodinné atmosféře. Papež spatra pronesl velice bezprostřední, avšak jasně srozumitelnou, stručnou homilii inspirovanou evangeliem o cizoložné ženě.

V závěru liturgické slavnosti požádali o slovo místní farář, O. Bruno Silvestrini a kard. Angelo Comastri:

Naše farnost vám dává klíče k srdcím nás všech farníků a celého světa,

řekl farář kostela sv. Anny, zatímco papežský generální vikář městského státu Vatikán se ještě vrátil k událostem v konkláve:

Když jste minulou středu v 19.05 – schválně jsem se totiž podíval na hodinky – řekl , že se budete jmenovat František, měl jste vidět, co se odehrávalo ve tvářích kardinálů. Ještě nikdy se nestalo, že by si papež vybral jméno František. Každý se ptal svého souseda: Co to řekl? František. František?! Až se hlas dostal ke všem kardinálům: Máme papeže Františka...Když jste se z lodžie Vatikánské baziliky poprvé obrátil k věřícím, my kardinálové jsme byli na postranních balkonech. Reproduktory jsou obráceny směrem do náměstí, proto jsme nic neviděli ani neslyšeli. Když se lidé ztišili k modlitbě, nic jsme nechápali a říkali jsme si: Co se děje, proč jsou najednou všichni tak zticha? Jakmile jsme vyšli z lodžie, zeptal jsem se prvního člověka, kterého jsem našel. Myslím, že to byl zaměstnanec Vatikánské televize, který mi vše vysvětlil a se slzami v očích mi řekl: Víte, že jsem ucítil vůni Betléma, vůni evangelia? Na to jsem se také rozplakal...Svatý otče, svět čeká na tuto vůni Betléma. Naplňte církev vůní evangelia, která je samozřejmě vůní Ježíšovou. Budeme vás v tom následovat,

řekl jeden z kardinálů volitelů, Angelo Comastri, v závěru nedělní liturgie. Svatý otec v evidentní snaze odpoutat od sebe pozornost zareagoval s úsměvem a podíval se do kostelních lavic:

Jsou tu někteří, kteří do farnosti nepatří, dnes je berte jako farníky. Jsou to argentinští kněží, jeden je můj pomocný biskup. Je tu i jeden kněz, který přijel z velké dálky. O. Gonzales v Uruguay založil školu pro mládež z ulice, která brala drogy. Dnes tito mladí lidé díky dosaženému studiu našli práci, věří v Ježíše a milují ho. Prosím tě, Gonzalo, pojď sem a pozdrav lidi. Děkuji. Modlete se za něj.

Svatý otec pak před vstupem do kostela osobně zdravil vycházejí věřící. Hovořil jednotlivě s mnoha z nich a děti žádal, aby se za něj modlily. Nakonec překvapil vatikánskou ostrahu tím, že vyšel pár kroků za městské hradby, kde na něj čekal početný a různorodý zástup. Také ten papež František osobně a srdečně pozdravil.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.