Poselství papeže Františka argentinským věřícím

19.3.2013 

Buenos Aires. Celou noc čekali argentinští věřící v modlitbě na přímý přenos zahajovací mše sv. nového pontifikátu. V 7,30 hod. italského času jim zatelefonoval Svatý otec. Pro Vatikánský rozhlas hovoří rektor katedrály v Buenos Aires, O. Alejandro Russo.

V půl čtvrté místního času slyším hlas Svatého otce, který mi říká: Zdravím, Alejandro, to jsem já. Poprosil mne o spojení s náměstím. Ihned jsme to zařídili.

Telefonát papeže Františka se obracel k věřícím shromážděným v budově katedrály a na náměstí Plaza de Mayo a byl přenášen pomocí reproduktorů. Byl přijat s bouřlivým nadšením v 3:30 tamějšího času. Přinášíme pracovní překlad slov Svatého otce:

Drahé děti, vím, že jste na náměstí. Vím, že se modlíte – potřebuji vaše modlitby. Je velmi krásné se modlit. Děkuji vám za to. Chci vás požádat o jednu laskavost. Prosím vás, abychom šli kupředu všichni společně. Starejte se jeden o druhého a o sebe samé, neubližujte si, pečujte o svůj život. Dbejte o svou rodinu, opatrujte přírodu, chraňte děti, starejte se o staré lidi. Kéž mezi vám není nenávist, hádky; odložte závist, nikoho nezraňujte. Hodně spolu rozmlouvejte; ať je stále živá vaše touha po vzájemné starostlivosti. Kéž vaše srdce roste a přibližuje se Bohu. Bůh je dobrý, stále odpouští a rozumí. Nemějte strach – je to Otec, přibližte se k Němu. Kéž vám hojně žehná Panna Maria. Nezapomeňte na tohoto biskupa, který je daleko, ale má vás velmi rád. Modlete se za mne.

Pokračuje rektor katedrály, O. Russo.

Představil jsem pak Svatému otci 15 lidí, kteří přišli, aby požádali o křest a začínají tedy katechumenát. Celou noc jsme zpovídali a žehnali. Katedrála je plná, v trvalé adoraci Nejsvětější svátosti. Jsou tu všichni kněží z Buenos Aires. Také náměstí je zcela zaplněné, stejně jako Avenida de Mayo. Další lidé stále přicházejí,

popisuje atmosféru v Buenos Aires rektor tamní katedrály.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.