Svatý otec přijal generálního představeného jezuitů

20.3.2013 

V pátek 15. března dopoledne pozval nový papež František osobním telefonátem na návštěvu generálního představeného Tovaryšstva Ježíšova a svého spolubratra, P. Adolfa Nicoláse SJ. Uskutečnila se v neděli 17. března v domě sv. Marty. O svém setkání se Svatým otcem vypráví sám P. Nicolás v tiskovém sdělení:

Na osobní pozvání papeže Františka jsem v 17:30 přišel do domu sv. Marty, ve kterém bydleli kardinálové po čas konkláve. Stál u vchodu a přijal mě – po jezuitském způsobu – objetím. Na jeho přání jsme udělali pár fotografií a když jsem se mu omlouval, že nezachovávám etiketu, trval na tom, že se k němu mám chovat jako ke každému jiného jezuitovi a tykat mu, takže jsem si nemusel dělat starost s tím, jestli ho mám oslovovat „Vaše Svatosti“ nebo „Svatý otče“.
Nabídnul jsem mu všechny zdroje, které má naše Tovaryšstvo k dispozici, protože ve své nové pozici bude potřebovat rady, názory, lidi atd. Projevil mi za to vděčnost a když jsem ho pozval na oběd na kurii, řekl, že mu bude potěšením.
Plně jsme se shodli v několika tématech, o kterých jsme diskutovali, a já jsem nabyl přesvědčení, že budeme velmi dobře spolupracovat ve službě církvi a ve jménu evangelia.

Vládla mezi námi atmosféra vzájemného porozumění v otázkách minulosti, přítomnosti a budoucnosti, naplněná poklidem a humorem. Odešel jsem od Svatého otce s přesvědčením, že bude stát za to plně spolupracovat s Ním na vinici Páně. Na závěr setkání mi pomohl s kabátem a doprovodil mě ke dveřím. To mi přineslo pár dodatečných pozdravů od švýcarské gardy. Znovu následovalo jezuitské objetí, dobrý způsob, jak přivítat přítele a rozloučit se s ním.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.