Modlete se, aby nabytá svoboda nevedla k zotročení

2.6.2004 

K 25. výročí své první cesty do Polska zaslala Jan Pavel II. list předsedovi polské biskupské konference, arcibiskupovi Józefu Michalikovi.
S odstupem času se ukázalo jaký význam tato cesta měla a lze tedy říci, že byla vedena Boží Prozřetelností ? shrnuje Svatý otec. ?Když jsem se tehdy s biskupy, kněžími a všemi věřícími modlil o dar Ducha Svatého, za to, aby sestoupil a obnovil tvář naší země, nikdo nečekal, že tak rychle spatříme první plody té modlitby?! Mocné působení Božího Ducha otevřelo před naším národem nový prostor svobody.? ? napsal Jan Pavel II.

Stále znovu je nutné se ptát, jak se svobodou nakládat, aby nevedla k vnitřnímu zotročení jednotlivců i celého národa. Stejně tak je třeba prosit o Ducha Svatého, aby obnovoval tvář země, které dává tvar každý, kdo na ní žije. Mysl a srdce je třeba neustále obnovovat, aby je naplňovala láska a spravedlnost, poctivost a obětavost, úcta k ostatním a starost o společné dobro, zvláště o to, dobro, jakým je svobodná vlast.

Svatý otec dále v listu arcibiskupovi Michalikovi vyzdvihuje úlohu zakořeněnosti v křesťanství a nadčasových hodnotách a vyjadřuje naději, že se toto svědectví stane čitelné pro sjednocenou Evropu a bude působit jako protilék na vlivy sekulární ideologie popírající křesťanské kořeny Starého Kontinentu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.