Statisíce Francouzů opět bránily práva manželství, rodiny a dětí

25.3.2013 

Centrum francouzského hlavního města včera opět zaplnily statisíce lidí, aby demonstrovaly proti právní redefinici manželství, která je hlavním volebním příslibem prezidenta Françoise Hollanda. Nechceme zákon ministryně Taubiraové, chceme práci – obdobné slogany definovaly hlavní současné problémy Francouzů, které sdílejí rovněž homosexuální komunity. Mnozí příslušníci této menšiny totiž pochodovali v řadách manifestantů také. Stejně jako představitelé dalších minorit a nejnižších vrstev francouzské společnosti – muslimů, protestantů, frankofonních Afričanů, obyvatel periferií (Banlieus de France).

Policie vícekrát nasadila slzný plyn, aby zabránila vstupu manifestantů na luxusní třídu Chapms-Elysées. Jak sdělilo pařížské policejní ředitelství, bylo zasaženo asi sto mladých lidí, nikdo nebyl zraněn. Podle policejních údajů protestovalo proti tzv. „manželství pro všechny“ 340 tisíc lidí. Pořadatelé „manifestace pro všechny“ naproti tomu mluví o 1 400 000 ( milionu čtyř stech tisících) účastníků. Symbolická postava již třetího letošního pochodu, francouzská humoristka vystupující pod pseudonymem Frigide Bardot, podle korespondenta italského deníku La Stampa kritizovala tuto válku čísel. Jedná se tu o zřejmý záměr – zamlčet pravdu o skutečném počtu protestujících, uvedla.

Také tentokrát se manifestace vyhýbala homofobním tónům a vyjadřovala zejména odpor proti tak zvané bezvýhradné adopci (adoption plenière) dětí homosexuálními páry. Zákon by tímto způsobem znemožnil jakýkoliv vztah adoptovaného dítěte ke svým biologickým rodičům. Biologická matka by tak například pozbyla všech práv vůči svému potomku, adoptovaném dvěma muži. Nad těmito aspekty se pozastavuje i otevřený dopis 170 právníků, adresovaný francouzskému senátu, který tvrdí: Dítě adoptované dvěma muži nebo dvěma ženami bude možná žít se dvěma vychovateli či vychovatelkami, avšak nikoliv s rodiči. Takzvaní „rodiče“ mu nikdy nebudou schopni vysvětlil jeho původ, a to ani symbolicky. Poprvé tak dítě přijde o rodiče v důsledku životní situace, podruhé mu je odepře zákon, píší znalci práva.

O průběhu včerejší manifestace hovořila pro naši rozhlasovou stanici jedna z organizátorek, paní France de Lantivy:

Demonstrace vyšla od Velkého oblouku v městské čtvrti La Défence a pokračovala k Vítěznému oblouku na Elysejských polích. Město bylo zcela zaplněné lidmi – bylo nás tolik, že jsme ani nemohli chodit, ale jenom stát a poslouchat řečníky. Byli mezi nimi právníci, ale také třeba adoptovaní lidé. Všichni z různých pohledů poukazovali na negativní důsledky tzv. manželství pro všechny. Bylo to jako obrovská konference pod širým nebem. Návrh zákona rozhodně odsoudilo víc jak milion lidí.

Záměr zavést manželství pro osoby stejného pohlaví vede ke zmatení pojmů, pokračuje paní de Lantivy. Nepřihlíží se k rozdílnostem mezi mužem a ženou a zároveň k jejich schopnosti se doplňovat. Francouzským parlamentem Hollandův zákon prošel minulý měsíc s jasnou převahou hlasů ( 329 ku 229, 10 poslanců se zdrželo hlasování ).

Samozřejmě stále doufáme, že prezident Holland svůj legislativní projekt ještě vezme zpět. Víc než milion lidí se přece nesejde jen tak bezdůvodně. Návrh zákona zatím prošel Národním shromážděním, ale ještě ho musí posoudit senát. Senátoři jsou nyní vystaveni vůli francouzského národa, který opakovaně vyšel do ulic a stále silněji se formuje. Také při včerejší manifestaci jsem viděla lidi všech možných vyznání, původu i věku – bylo to široké spektrum francouzské společnosti, které přijelo demonstrovat do Paříže.

Převážně levicová horní komora francouzského parlamentu bude o „manželství pro všechny“ jednat od 4. dubna. Vláda doufá, že do léta bude celý legislativní proces ukončen. Odpůrci kontroverzního zákona naproti tomu požadují vypsání celostátního referenda. Usilují rovněž o to, aby je přijal francouzský prezident, a slibují v brzké době novou, již čtvrtou manifestaci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.