Švýcarští biskupové zaslali Svatému otci poselství

3.6.2004 

Více než srdečný pozdrav Janu Pavlu II. a naději, že setkání s ním bude znamenat zvláštní moment milosti a povzbuzení pro celou švýcarskou církev, obsahuje poselství Švýcarských biskupů, které zaslali Svatému otci, který již pozítří odjede do Bernu na svoji 103. mezinárodní apoštolskou cestu. Návštěva, jak je známo, je zaměřena na veliké setkání mládeže v sobotu odpoledne, které je prvním národním setkáním mladých švýcarských katolíků. A místní biskupové si velmi přejí, aby Svatý otec našel živou a věrohodnou církev, a chtějí tímto poselstvím ještě jednou povzbudit chlapce a děvčata, ale také dospělé, aby přišli na toto setkání se Svatým otcem. ?Všichni jste vítání v Bernu?, můžeme číst v poselství švýcarských biskupů, kteří také děkují všem, kteří se podíleli na přípravě tohoto setkání, dvacet let po poslední návštěvě Svatého otce ve Švýcarsku. Je to událost, kterou očekávají také švýcarské autority, které naznačují hlubší rozvoj diplomatických vztahů se Svatým stolcem. A to je téma o kterém hovoří federální president země, Josef Deiss:

Až dodnes měla Federální rada u Vatikánu představitele se zvláštním posláním. Nyní se jedná o změnu tohoto představitele na mimořádného a zplnomocněného velvyslance. Pravděpodobně to bud oznáměno u příležitosti návštěvy papeže.

Může podle vás návštěva Svatého otce ve Švýcarsku něco změnit nejen pro katolíky ve Švýcarsku?

Myslím že Jan Pavel II. se především obrátí ke katolíkům. Ale obecně také ke všem, nejen ke křesťanům. Svatý otec přináší silné poselství ve prospěch pokoje a práva člověka. Jsou to hodnoty, které myslím, že sdílí všichni obyvatelé Švýcarska, bez ohledu na náboženské vyznání. Jsem si jistý, že všichni Švýcaři budou pozorní k tomuto poselství.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.