Násilná smrt rektora semináře v Bangalore

8.4.2013 

Ve státě Kérala se dnes konal pohřeb O. Kochupuryila Thomase, rektora semináře v Bangalore (stát Kárnataká), ubitého k smrti o slavnosti Zmrtvýchvstání Páně. Policii dosud nejsou jasné příčiny, které mohly neznámé pachatele vést k zavraždění pětašedesátiletého rektora v prostorách semináře. Od začátku roku 2013 je to již osmý kněz, který zemřel násilnou smrtí. Předcházely mu další tři oběti v Kolumbii a vraždy čtyř kněží v Mexiku, Venezuele, Tanzánii a Kanadě. Pohřební obřady sloužil arcibiskup Bangalore, mons. Bernard Moras. Jak řekl Vatikánskému rozhlasu, v případě O. Thomase šlo o brutální a nesmyslnou vraždu.

Nikdy jsme neměli informace o tom, že by mu bylo vyhrožováno. O. Thomas pracoval v semináři sv. Petra, kde sám vystudoval, plných třicet let. Byl mužem modlitby, služby, práce a studia. Všichni si ho vážili a měli o něm nejlepší mínění. Měl dobré a velkorysé srdce, byl velmi prostý. Vražda takového člověka proto velmi překvapuje. Než bylo jeho tělo převezeno do rodné diecéze, sloužili jsme za O. Thomase zádušní mši, které se zúčastnili tisíce věřících a více než dvě stě kněží a řeholníků. Indická církev je v šoku, protože zažila první vraždu katolického kněze, který byl rektorem semináře.

Uvedl arcibiskup Moras. Předseda Indické biskupské konference ve svém soustrastném poselství indickou církev vyzývá, aby neztrácela naději. Nedopusťme, aby mučednictví O. Thomase bylo zbytečné. Kéž jeho prolitá krev přinese sílu a horlivost jeho studentům a podnítí nová kněžská povolání, píše kard. Oswald Gracias.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.