Papež přijal na audienci generálního tajemníka OSN

9.4.2013 

Papež František dnes dopoledne přijal v Apoštolském paláci k soukromé audienci generálního tajemníka OSN. Pan Ban Ki-Moon se poté setkal rovněž se státním sekretářem kard. Tarcisiem Bertonem a zástupcem sekretáře pro vztahy se státy mons. Antoinem Camillerim. Dnešní audience pokračuje v tradici obdobných přijetí různých generálních sekretářů Spojených národů předchozími papeži. Svatý stolec jimi uznává ústřední roli OSN při zachování světového míru, podpory společného dobra a obhajoby základních lidských práv, čteme ve vatikánském oficiálním tiskovém prohlášení.

Dnešní rozhovory se týkaly témat společného zájmu – zejména konfliktních situací v Sýrii, na Korejském poloostrově a na africkém kontinentě. Hovořilo se také o problematice obchodu s lidmi, zejména se ženami, a o otázkách uprchlíků a migrantů. Generální tajemník OSN, který nedávno zahájil svůj druhý úřední mandát, papeži předložil plán svého budoucího programu. Je zaměřen především na prevenci konfliktů, mezinárodní solidaritu, udržitelný a rovnovážný ekonomický rozvoj.

Svatý otec upozornil na přínos katolické církve, která svými vlastními prostředky a při zachování své identity usiluje o lidskou důstojnost. Církev zároveň podporuje kulturu setkávání, která sleduje stejné účely jako nejvyšší institucionální cíle Spojených národů, zdůraznil papež František při svém dnešním setkání s panem Ban Ki-Moonem. Jihokorejský diplomat se po audienci vyjádřil pro úzký okruh sdělovacích prostředků, mezi kterými byl i Vatikánský rozhlas.

Řekl jsem Jeho Svatosti, že volba jména František je silné poselství pro mnohé cíle, které sdílejí také Spojené národy. Papež nahlas zdůrazňuje své úsilí ve prospěch nejchudších. Oceňuji jeho hlubokou pokoru, nadšení a soucit, které zaměřuje na zlepšení životních podmínek lidstva. Setkal jsem se papežem v době, kdy chybí přesně tisíc dní do termínu, ve kterém by členské státy OSN měly splnit Rozvojové cíle tisíciletí. Mluvili jsme proto o nutnosti pokročit v sociální spravedlnosti a urychlit činnost k dosažení daných cílů. Pro světovou chudobu totiž mají zásadní význam. Velice povzbuzující je papežovo úsilí o stavbu mostů mezi různými náboženskými komunitami – pevně věřím, že mezináboženský dialog otevírá cestu toleranci, přijetí, a tudíž míru. Doufám, že vzájemný rozhovor s papežem Františkem bude v budoucnu pokračovat. Ve stopách svých předchůdců jsem měl tu čest jej pozvat k brzké návštěvě Organizace spojených národů,

Uvedl pro Vatikánský rozhlas osmý generální tajemník OSN.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.