Papež František: Církev prožívá dobu mučedníků a duchovního vření

15.4.2013 

„Církev má dnes více mučedníků než v prvních staletích,“ řekl papež František v homilii nad čtením ze Skutků apoštolů o obvinění prvomučedníka Štěpána při dnešní mši svaté v kapli Domu sv. Marty za účasti personálu vatikánské telefonní ústředny a vatikánského oddělení informatiky. Papež vyzval k modlitbě za všechny mučedníky, kteří jsou pronásledováni na základě falešných obvinění a zabíjeni z nenávisti k víře.

Štěpán, první mučedník církve, byl obětí pomluvy. A pomluva je něco horšího než hřích, je to přímý výplod Satana, řekl bez okolků papež František v souvislosti s tímto politováníhodným lidským počinem. Čtení ze Skutků apoštolů podává Štěpána, jednoho z prvních jáhnů, které jmenovali apoštolové, jak stojí před veleradou kvůli svědectví, vydanému evangeliu a provázenému mimořádnými znameními. V textu stojí, že Štěpán byl obžalován „falešnými svědky“. Svatý otec v této souvislosti poněkud břitce poznamenal: „čestná konfrontace výsledky nepřinesla a Štěpánovi nepřátelé proto nastoupili cestu špinavého boje - pomluvy“:

My všichni jsme hříšníci. Všichni máme hříchy. Ale pomluva je něco jiného. Je to zajisté hřích, ale je také něčím jiným. Pomluva chce zničit Boží dílo; pomluva se rodí z něčeho velmi špatného, rodí se z nenávisti. A nenávist produkuje Satan. Pomluva má ničit Boží dílo v lidech, v duších, užívá lež, aby se věci posunuly dále. A není pochyb o tom, že kde se vyskytuje pomluva, tam je Satan, právě on.

Od jednání žalobců pak papež František obrátil pozornost k obžalovanému. Štěpán, neodplácí lež lží. „Nechce jít touto cestou, aby se zachránil. Hledí k Pánu a poslouchá Zákon“, a zůstává v pokoji a v pravdě. „Děje se to v dějinách církve“, protože od prvního mučedníka až podnes máme bezpočet příkladů těch, kdo s touto krajní odvahou dosvědčili evangelium:

Doba mučedníků neskončila. I dnes můžeme říci, že církev má opravdu více mučedníků než během prvních staletí; má četné muže a ženy, kteří jsou pomlouváni, pronásledováni a vražděni z nenávisti k Ježíši, z nenávisti k víře. Někdo je zavražděn, protože vyučuje katechismus, jiný proto, že nosí křížek… V mnoha zemích jsou dnes pomlouváni a pronásledováni naši bratři a sestry, kteří snášejí utrpení v této době mučedníků.

Naše doba, opakoval papež František, „je dobou, která má víc mučedníků než v prvních staletích“. Tato doba „mnoha duchovních poryvů“, jak dále řekl, evokuje starobylou ruskou ikonu Matky Boží, která svým pláštěm přikrývá lid Boží:

Prosme Matku Boží, aby nás chránila. V této době duchovního vření je nejbezpečnější místo pod jejím pláštěm. Je matkou, která pečuje o církev. V této době mučedníků, je ona – nevím, zda se to tak italsky řekne – je protagonistkou, protagonistkou ochrany. Je matkou. S vírou jí povězme: Církev je pod Tvou ochranou. Pečuj o církev.

Řekl papež František v samotném závěru dnešní homilie během mše svaté v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.