Papež František se setkal se syrským patriarchou Řehořem III.

18.4.2013 

Papež František se dnes dopoledne setkal s řecko-melchitským patriarchou Antiochie sídlícího v Damašku, Řehořem III. Lahamem, který pak naší rozhlasové stanici poskytl rozhovor, ve kterém hovořil o situaci v Sýrii:

Bohužel se v Evropě, Francii, Anglii a Americe nemluví o ničem jiném než o tom, zda „dodávat zbraně“ či nikoli. Je to hřích, a to opravdu velký hřích, nepřemýšlet o ničem jiném než o tom, zda „vyzbrojovat“ či „nevyzbrojovat“. Už se nemluví o seriózních a realistických snahách o mír. Je vskutku neuvěřitelné, že si to lidé neuvědomují. Vůbec přece nejde o to, zda „vyzbrojovat“ či nikoli! My jsme obětí vašeho váhání. Mezi oběťmi je mnoho křesťanů, ale jako by se nic nedělo… Je to zjevná nespravedlnost, nebrat do úvahy a nehodnotit situaci. Umíráme a denně jsme obětí chaosu, jsme vystaveni nebezpečí únosu, výbuchu. A výbuch může nastat ve škole, podniku, univerzitě, na chodníku, v kostele… Problémem není, zda „dodávat zbraně“ nebo „nedodávat zbraně“. Problém je, jak zjednat mír v zemi, která strádá, jak řekl Svatý otec. Je to již dva roky trvající Křížová cesta…
Naše naděje se upínají k červnovému setkání Putina a Obamy. Doufáme, že se obě země dohodnou na tom, jak vyjít z krize, a ne tom, jak „dodávat či nedodávat zbraně“. Pokud se uvízne v dialektice „vyzbrojování či nevyzbrojování“, budou další oběti, další neštěstí a ještě více utrpení na celém Blízkém východě. V této chvíli je Libanon v ještě větším nebezpečí než Sýrie, protože je křehčí a rozdělenější. Je to malá země a má velké problémy. Jordánsko se ještě zachrání. Palestina trpí neustále a Gaza také. Irák je stále traumatizován explozemi a atentáty, vnitřními spory. Jsem přesvědčen, že jedině mír v Sýrii je mírem pro celý Blízký východ. Vztahy mezi Západem a Východem jsou podmíněny spravedlivým a vyváženým řešením problémů Sýrie.

Říká syrský patriarcha řecko-melchitského ritu Řehoř III. Laham.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.