Zoufalá situace syrských uprchlíků

19.4.2013 

Po včerejší audienci řecko-melchitského patriarchy Damašku, Řehoře III. Lahama, dnes papež František přijal patriarchu syrských katolíků. Ignác Youssif III. Younan je hlavou syrsko-katolického patriarchátu, který sídlí v libanonském Charfet. Právě Libanon se potýká s enormním přílivem syrských uprchlíků. Ředitel libanonské Charity O. Simon Faddoul prostřednictvím Vatikánského rozhlasu žádá o okamžitou pomoc:

Počet uprchlíků roste neuvěřitelným způsobem. Podle odhadů libanonské vlády přešlo do Libanonu až 1 200 000 Syřanů. Největším problémem je jejich ubytování, už pro ně nenacházíme místo. Libanonská vláda žádala o humanitární finanční podporu, avšak prozatím jí nikdo nic nedal. Chaotický příliv uprchlíků s sebou nese bezpečnostní problémy, šíření epidemií a nemocí, únosy. Situace už není z humanitárního hlediska kontrolovatelná. Žádáme proto všechny lidi dobré vůle o sebemenší pomoc. Musíme najít trvalá řešení, než se tito uprchlíci budou moci vrátit do vlasti,

Říká ředitel libanonské Charity. Podle odhadů OSN, které byly zveřejněny v těchto dnech, bude do konce roku zapotřebí humanitární pomoci až pro 10 milionů lidí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.