Kardinál Vingt-Trois o bojovné invazi genderové teorie

20.4.2013 

Vše nasvědčuje tomu, že směřujeme ke společnosti násilí, prohlásil na plenárním zasedání Francouzské biskupské konference kard. André Vingt-Trois. Ještě předtím než pařížský arcibiskup předal vedení francouzského episkopátu novému nástupci (stává se jím marseillský biskup Georges Pontier), poukázal na riziko, které vyplývá ze současné změny kulturních referencí:

Organizovaná a bojovná invaze teorie genderu – a to zejména do výchovného sektoru – je zjednodušeně řečeno pokušením odmítnout rozdílnost mezi pohlavími. Je to odmítnutí sexuální rozdílnosti, na které člověk zakládá svou totožnost. Pokud dopustíme, aby zmizely prostředky, na základě kterých v sociálních vztazích identifikujeme svou rozdílnost, vyvoláme prostřednictvím dobře známého psychologického mechanismu frustraci. Člověk frustrovaný ve svém osobním vyjádření dříve nebo později dospěje k násilí, aby poukázal na svou osobní identitu, odlišnou od úřední uniformity. Připravujeme tedy společnost násilí.

Odstupující předseda Francouzské biskupské konference otevřeně odsoudil francouzskou vládu, která se všemožně snaží zamezit veřejné debatě. Násilně vnucený zákon je krátkodobým řešením, rozumný politik by za současné vážné ekonomické a sociální situace obdobný legislativní proces vůbec neuváděl do chodu, zdůraznil kard. Vingt-Trois, jehož cituje list italských biskupů Avvenire (18.4.2013).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.