Únos dvou pravoslavných metropolitů Aleppa

23.4.2013 

Únos dvou pravoslavných metropolitů Aleppa při humanitární misi a zavraždění jejich řidiče dramaticky potvrzuje, v jak tragické situaci žije obyvatelstvo Sýrie a její křesťanské komunity, prohlásil dnes ředitel Tiskového střediska Svatého stolce. Arcibiskupové Mar Gregorios Ibrahim a Paulos Yazigi – metropolité syrsko-pravoslavné a řecko-pravoslavné církve, padli včera večer do rukou ozbrojených únosců poblíž svého sídelního města Aleppa. Jeli vyjednávat o propuštění dvou kněží, unesených zhruba před měsícem. Jejich vůž řídil jáhen, kterého rebelové skupiny Al Nusra na místě usmrtili.

Vatikánský tiskový mluvčí sdělil, že papež František byl ihned informován o tomto novém vážném incidentu, který je součástí stupňujícího se násilí a rozsáhlé humanitární krize v Sýrii. Svatý otec sleduje události s hlubokou účastí a modlí se za zdraví a osvobození dvou unesených biskupů. Papež dále prosí, aby za přispění všech lidí bylo konečně účinně vyřešeno humanitární drama syrského národa a aby povstala reálná naděje na pokoj a smíření.

Římská komunita Sant´Egidio připomíná, že Mar Gregorios Ibrahim a Paulos Yazigi od počátku syrského konfliktu opakovaně apelovali na jeho mírové politické řešení. Vyzývá mezinárodní společenství, aby se rozhodně zasadilo o osvobození aleppských metropolitů. Členové komunity se dnes večer sejdou na modlitební vigilii v bazilice Panny Marie v Zátibeří.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.