Shrnutí 103. apoštolské cesty Jana Pavla II. do Švýcarska

7.6.2004 

Jan Pavel II. včera ukončil návštěvu Švýcarska, 103. apoštolskou cestu svého pontifikátu. Zvláštní letadlo společnosti Alitalia, které odletělo v 19 hodin z Bernu přistálo na letišti Ciampino v Římě před půl devátou večer. Cesta do Švýcarska, kam se Svatý otec vrátil po dvaceti letech, byla poznamenáno dvěma událostmi: v sobotu se uskutečnilo první národní setkání mladých katolíků, kterého se ve sportovním paláci zúčastnil také Jan Pavel II. A včera dopoledne sloužil mši svatou na velkém prostranství Allmand, které se zúčastnily desítky tisíc věřících. Podrobnosti z Bernu telefonuje zpravodaj našeho rozhlasu Alessandro Gisotti:

?Nikdy tady nebylo tolik lidí?. Význam návštěvy Jana Pavla II. ve Švýcarsku je snad i v tomto užaslém komentáři, který včera v Bernu zazníval z více stran po mši svaté na prostranství Allmand. Švýcarští organizátoři očekávali maximálně 50 tisíc účastníků: přišlo jich 70 tisíc ze všech kantonů, ale také stovky z okolních zemí. Tedy ještě jednou silou svého poselství Svatý otec dokázal přesvědčit množství lidí.

I když atmosféra při příjezdu Jana Pavla II. se nezdála zrovna nejpříznivější. Bern neprojevoval pozornost náležející tak významné události a místní noviny se více staraly o bezpečnost spojenou s papežskou cestou než o cíl této cesty. Pak přišel zlomový bod návštěvy, kdy mladí katolíci spontánně přijali ?Starého papeže?, který dokáže rozehřát jejich srdce. Sportovní halu v Bernu zaplnilo 14 tisíc nadšených mladých, aby naslouchali exhortaci Jana Pavla II. v níž je vybízel, aby se nebáli, aby odvážně hlásali evangelium a zůstali jednotni i přes rozdíly jazyka a kultury, což je zvláštností Švýcarska.

Nyní se očekává ovoce této silné zkušenosti mladých švýcarských katolíků, kteří by měli přijmout výzvu, kterou jim předložil Svatý otec. Na jednotu křesťanů zaměřil Jan Pavel II. svoji homilii nedělní mše svaté na prostranství Allmend: ve Švýcarsku rozdílných vyznání znovu potvrdil nezbytnost opět pokračovat na těžké, ale radostné cestě plného společenství všech věřících.

Mezi obrazy, které určitě zůstanou v paměti této cesty je zářící tvář mladých při příchodu Svatého otce do sportovní haly. Dnes dopoledne švýcarský deník ?Le temp? píše: ?Kouzlo působilo ještě jednou. Mezi Janem Pavlem II. a mladými je trvalý vztah přátelství, láska vyrůstající z víry.?

Z Bernu telefonoval korespondent našeho rozhlasu Alessandro Gisotti.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.