Papež František: Zůstávejme ovcemi, abychom měli Pastýře, který nás brání

4.5.2013 

„Buďme vždy umírněnými a pokornými, abychom přemáhali lichotky a nenávist tohoto světa“ – zdůraznil dnes papež František v homilii při dnešní eucharistii v kapli Domu sv. Marty za účasti skupiny příslušníků Švýcarské gardy. Spolu se Svatým otcem koncelebroval arcibiskup Lorenzo Baldisseri, sekretář vatikánské kongregace pro biskupy.

Pokora a mírnost jsou zbraně, kterými je třeba se bránit před nenávistí tohoto světa, zdůraznil papež v homilii na dnešní úryvek z Janova evangelia (15,18-21). Pán nám říká, abychom se nelekali, protože svět nás bude nenávidět jako nenáviděl Jeho:

Cesta křesťanů je Ježíšova cesta. Pokud chceme být Ježíšovými následovníky, není jiná cesta než ta, kterou razil On. Jedním z důsledků, který z toho plyne, je nenávist tohoto světa, nenávist vládce tohoto světa. Svět má zalíbení v tom, co je jeho. »Já jsem vás ze světa vyvolil« (Jan 15,19). Právě On nás vysvobodil ze světa, vyvolil nás. Je to čirá milost! Svou smrtí a svým vzkříšením nás vysvobodil z moci tohoto světa, z moci ďábla, z moci vládce tohoto světa. A příčinou této nenávisti je to, že jsme spaseni. Onen vládce nechce, nechce, abychom byli spaseni, nenávidí.

Proto se nenávist a pronásledování táhnou od počátků církve až do dneška. Ve světě „je tolik pronásledovaných křesťanských komunit“ – konstatoval papež s hořkostí. Více než v prvopočátcích církve existuje pronásledování v této době: dnes, nyní, v tento den a v tuto hodinu. Proč je tomu tak? - ptal se Petrův nástupce.

S vládcem tohoto světa nelze vést dialog. V tom je třeba mít jasno! Dialog je dnes nezbytný mezi námi, je nutný kvůli míru. Dialog je návyk, postoj, který musíme mít mezi sebou, abychom si naslouchali a rozuměli… na to je třeba dbát neustále. Dialog se rodí z lásky, dobrotivosti. Avšak s vládcem tohoto světa dialog vést nelze. Pouze odpovědět Božím Slovem, které nás hájí, protože tento svět nás nenávidí. A jak jednal s Ježíšem, tak bude jednat i s námi. »Ale podívej, udělej to takhle. Malinký trik.. o nic nejde, je to drobnost…« a začne nás navádět na nesprávnou cestu. Je to zbožná lež: »Udělej to, udělej, není problém« a začíná vždycky ponenáhlu. Říká »jsi dobrý, jsi dobrý, můžeš to udělat«. Je to pochlebník a lichotkami nás obměkčuje. Tak to dělá. A my uvízneme v pasti.

Pán nás žádá – pokračoval papež František – abychom zůstávali ovcemi, protože přestane-li někdo být ovcí, pak už nemá „pastýře, který jej brání, a ocitá se ve spárech těchto vlků“:

Můžete si klást otázku: »Otče, jaká zbraň existuje na obranu před těmito svody, před těmito ohňostroji, které pořádá vládce tohoto světa, před těmito lichotkami?« Zbraň je tatáž jako ta Ježíšova: Boží Slovo – nevést dialog – ale vždycky se držet Božího Slova, a potom pokora a mírnost. Vzpomeňme si na Ježíše, když dostal políček: jaká pokora a mírnost! Nechal se inzultovat! A reagoval jen skromnou a mírnou otázkou. Pamatujme na Ježíše v Jeho utrpení. Prorok praví: „jako ovce vedená na porážku“. Nekřičí. Nic. Je pokorný. Pokora a mírnost. Toto jsou zbraně, které vládce tohoto světa netoleruje, protože jeho nabídky jsou nabídkami světské moci, nabídkami marnosti, nabídkami zle nabytého bohatství - takové jsou jeho nabídky.

Dnes, pokračoval Svatý otec, „nás Ježíš přivádí k zamyšlení nad nenávistí, kterou má tento svět vůči nám, proti Ježíšovým následovníkům. Nenávidí nás, „protože nás Ježíš spasil, zachránil“. Mysleme tedy na obranné zbraně: nepřetržitě zůstávat ovcemi, protože tak budeme mít pastýře a budeme mírní a pokorní. Kéž nám Matka Boží pomáhá stávat se pokornými a mírnými na Ježíšově cestě“ – končil papež František dnešní homilii v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.